maanantai 1. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 1. – 4.3.2021

Auringossa viimepäivinä näkynyt pilkkuryhmä on kiertynyt Auringon reunan yli näkymättömiin. Tällä hetkellä siis aktiivisia alueita ei ole näkyvissä lainkaan. Korona-aukkoja sen sijaan on muutama: etelänavalta kohti eteläisiä keskileveyksiä kurottuva kapea korona-aukko ei vaikuta avaruussäähän, mutta ekvaattorilla on jonkin verran idempänä pienehkö aukko, joka lähitulevaisuudessa voi tuottaa merkittävä häiriötilan maapallon magneettikenttään. 

 

Auringonpilkkuryhmä AR12804 oli pari päivää sitten hyvin lähellä Auringon reunaa. Tänään se on jo kiertynyt reunan taakse, eikä siinä tapahtuvat, mahdollisesti C-luokan flarepurkaukset vaikuta maapallon magneettikenttään. Kuva © Kari A. Kuure.

Ennuste

Yö 1./2. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät lukemassa 3. Tällöin revontulia voidaan odottaa näkyvän Pohjois-Suomesta Lappiin. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus ja luultavasti revontulikamerat voivat tallentaa ainakin rauhallista vyötä jossakin vaiheessa yötä.

Yö 2./3./ näyttäisi muodostuvan hieman aktiivisemmaksi verrattuna edelliseen yöhön. Kp-indeksi kohonnee keskiyön tietämillä lukemaan 5, mutta korkeiden leveyksien K-indeksi jää lukemaan 3. K-indeksi kyllä saavuttaa lukeman 5 mutta se tapahtuu keskipäivän aikoihin, johtuen aurinkotuulen dynaamisesta paineesta, joka litistää magneettikenttää päiväpuolella. Tilanne näiltä osin palautuu normaaliksi viimeistään alkuillasta. Tässä tilanteessa revontulien nähtäneen Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on kohtalainen ja Etelä-Suomen pohjoisosassa on pieni mahdollisuus revontulille.

Yö 3./4. on sitten rauhallinen. Kp-indeksi saavuttaa lukeman 3 ja korkeiden leveyksien K-indeksi lukeman 2, joten Lapissa on kohtuullinen mahdollisuus nähdä revontulia. Pohjois-Suomessa on pieni mahdollisuus mutta etelämpänä sitten ollaan jo hyvin olemattomissa todennäköisyyksissä.

Viikko 9. Loppuviikko meneekin sitten rauhallisissa merkeissä. Ennustettu Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa, joten kovin suuria toiveita revontulista Lappia lukuun ottamatta ei kannata elätellä. Lauantaina 6. maaliskuuta Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 4, mutta sekin voi johtua jälleen aurinkotuulen paineesta maapallon magneettikenttään.

Viikko 10. on myös erittäin rauhallinen. Ennustettu Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 2, joten revontulet ovat mahdollisia vain Lapissa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.