torstai 4. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 4. – 7.3.2021

Viime aikoina olemme saaneet nauttia revontulista, sillä useampana yönä niitä on näkynyt. Aktiiviset revontulet ilmaantuivat helmikuun 28. päivänä iltana Suomen taivaalle. Tampereella oli kylläkin pilvistä, mutta hyvin pienistä rakosista pilvipeitteessä saattoi nähdä, että kunnollinen revontulinäytelmä oli käynnissä. Parina seuraavanakin yönä revontulia tallentui Tampereen Ursan revontulikameraan, joskaan aivan niin kirkkaina kuin helmikuun lopulla.

Tapio Sarpolan ottama kuva 2.3. iltana Kemijärvellä, jossa revontulet olivat hyvin komeita.

 

Tällä hetkellä Auringossa on kaksi pilkkuryhmää, joskin ne ovat pieniä ja sisältävät vain hyvin pieniä pilkkuja. Molempien ryhmien magneettinen rakenne on beeta-luokkaa. C-luokan purkausten todennäköisyys on 10 – 15 %, joten merkittäviä flareja ei ole käytännössä odotettavissa. Maapallon magnetosfäärissä on normaalina pidettävä määrä energisiä elektroneja, joten kevätpäiväntasaukseen liittyvä revontuliherkkyys lupailee edelleen vähintään kohtalaisia revontulia hyvin laaja-alaisesti ehkä jopa Etelä-Suomea myöten.

Ennuste

Yö 4./5. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa, maksimin ollessa lukemassa 2. Revontulia on odotettavissa Lapissa ja sielläkin pohjoisosassa todennäköisemmin. Muualla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö 5./6. on sitten magneettisen myrskyn aikaa. Kp-indeksi kohonnee yön aamupuolella lukemaan 6 ja korkeiden leveyksien K-indeksi lukemaan 4. Etenekin aamupuolella yötä revontulia voitaneen nähdä koko maassa. Etelässä revontulet ovat himmeämpiä, mutta Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet voivat olla hyvin vaikuttavia. Magneettinen myrsky laantuu vasta seuraavana päivänä, joten revontuli pitäisi havaita aina aamuhämärään, vaikka ne välillä himmenisivätkin.

Yö 6./7. on edellisiä öitä rauhallisempi. Kp-indeksi ja K-indeksi saavuttavat maksimilukeman 3 ja 2 (vastaavasti). Tällöin revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pienempi, mutta ei kuitenkaan aivan olematon.

Viikko 10 alkaa rauhallisesti. Vasta loppuviikosta magneettiset häiriöt lisääntyvät ja revontulia voitaneen nähdä muuallakin kuin Lapissa.

Viikko 11 voi olla varsinainen revontuliviikko. Kp-indeksin odotetaan nousevan lukemaan 6 ainakin yön 18./19. aika ja sen jälkeenkin tilanne rauhoittuu huomattavan hitaasti.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.