maanantai 29. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 29.3. – 1.4.2021

Auringon magneettinen pintarakenne on hieman selkiytynyt sitten edellisen ennusteen. Pohjoisella pallonpuoliskolla on aktiivinen alue (AR2812), jossa on yksi pilkku. Sen ei odoteta kehittävän C-luokan flarepurkauksia lähiaikoina.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli tihenee jonkin verran ja aurinkotuulen nopeus putoaa suunnilleen normaaliksi. Tiheämmän alueen kohtaaminen nostaa Kp-indeksin arvoa lukemaan 4 ja korkeiden leveyksien K-indeksi käväisee samassa lukemassa tämän päivän iltapuolella.

Ennuste

Yöt 29./30., 30./31. ja 31./1. ovat kaikki rauhallisia. Revontulia on odotettavissa lähinnä Lapissa ja hieman pienemmällä odotusarvolla Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Pienen lisämausteen ensimmäiselle yölle tuo maapallon kohtaaman hitaan aurinkotuulen ja eteläpuolella olevan hieman nopeamman virtauksen välisen raja-alueen tuottama epävakaus magneettikenttään. Se voi ajoittain aiheuttaa lyhytaikaisia revontulipurkauksia, joita voitaneen nähdä myös Keski-Suomessa. Tässä on kuitenkin se iso JOS, tapahtuuko riittävän voimakkaita magneettisia häiriöitä lainkaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.