maanantai 22. maaliskuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 22.3. – 17.4.2021

Kevään revontuliherkkyyden aika jatkuu. Se näkyy nyt käsiteltävänä olevalla jaksolle helposti, kun katsoo kaavion punaisena hehkuvien pylväitä. Kevään yöt alkavat vaaleta pohjoisesta alkaen ja Pohjois-Lapissa yönpimeys vaihtuu astronomiseen hämärään noin 10.4. aikoihin. Etelämpänä on vielä pimeyttä, vaikkakin lyhenevästi, tämän ennustejakson ajan. Astronominen hämärä ei juuri vaikuta revontulien näkymiseen, ainakaan enempää kuin kirkas kuutamo, joka vaikuttaa revontulien näkemiseen viikoilla 12 ja 13. 

Ennuste hehkuu punaista, joten revontulet ovat mahdollisia koko maassa. Kuva © Kari A. Kuure.


Viikko 12 (22.–28.3). Kp-indeksin odotetaan laskevan viikonlopun korkeista lukemista viikon puoliväliin mennessä tavanomaiselle tasolle. Viikonlopun lähestyessä Kp-indeksi pomppaa jälleen myrskylukemiin ilmeisesti sunnuntain (28.3) aikana. Viikon alussa revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomea myöten, mutta varauksellisesti. Kp-indeksi on laskemassa ja se ei kovin helposti johda ainakaan kovin näkyviin revontuliin Lapin eteläpuolella.

Viikko 13 (29.3.–4.4.). Edellisen viikon sunnuntaina Kp-indeksi kohoaminen myrskylukemiin näyttää jatkuva ja revontulet ovat mahdollisia su–ma yönä koko maassa. Tilanne jatkuu samanlaisena myös ma–ti yönä, mutta sen jälkeen magneettikenttä rauhoittuu ja palaa normaaliksi.

Viikko 14 (5.–11.4.). Viikko alkaa rauhallisissa merkeissä, mutta viikonlopun lähestyessä myös Kp-indeksin lukema on kasvusuunnassa. To–pe yönä revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomessa ja pe–la yönä jo koko maassa. Tämän jälkeen magneettikenttä rauhoittuu nopeasti.

Viikko 15 (12.–18.4.) Tämä viikko näyttää muodostuvan rauhalliseksi, joskin loppuviikosta voidaan kokea jonkinlainen magneettinen myrsky, joka toisi revontulia mahdollisesti myös maan eteläosaan asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.