lauantai 13. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 13. – 16.3.2021

Auringonpohjoisella pallonpuoliskolla on yksi pilkkuryhmä, joka kehittyi kohtuullisen nopeasti siten, että sen suurimman pilkun ympärille oli syntymässä penumbra. Viimeisen vuorokauden aikana sen kehitys on kuitenkin hidastunut tai jopa päättynyt. Pilkkuryhmälle ennustetaan noin 10 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flarepurkaus. 

Viimeyön (12./13.) revontulet näkyivät suurimmaksi osaksi vain Pohjois-Lapissa. Kevon revontulikamera onnistui tallentamaan suhteellisen rauhallisia revontulia.Ennuste

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on tavanomaisissa lukemissa niin nopeuden (352 km/s) kuin tiheydenkin (22 ppcm3) osalta. Avaruussäähän ei ole odotettavissa suuria muutoksia koko ennustejakson aikana.

Yö 13./14. tulee olemaan rauhallinen. Korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan olevan päiväaikana ja iltayöstä lukemassa 2 mutta se kohonnee aamupuolella lukemaan 3. Toteutuessaan tämä mahdollistaa rauhallisten revontulien näkymisen Lapissa ja aamuyöstä myös Pohjois-Suomessa.

Yöt 14./15. ja 15./16.
muodostuvat myös Lapissa hyvin rauhallisiksi. K-indeksin odotetaan pysyttelevän lukeman 1 alapuolella molempina öinä, joten vain Pohjois-Lapissa on pieni mahdollisuus revontulille. Muualla revontulet ovat epätodennäköisiä.

Viikko 11
. Viikko alkaa rauhallisissa merkeissä, mutta torstain (18.3.) aikana Kp-indeksin odotetaan kohoavan jopa myrskylukemiin ja laantuvan muutaman vuorokauden aikana takaisin lähtötasolle. Vaikka lukemat näyttävät korkeilta ja ne voivat myös toteutua, se voi tapahtua päiväaikaan ja rauhoittua yöksi.

Viikko 12. on muodostumassa hyvin rauhalliseksi. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän lukemissa 3 tai 2, joten Lapissa revontulien todennäköisyys on kohtuullisen hyvä.

Viikko 13. Viikko voi alkaa jonkinlaisilla revontulilla mutta sen jälkeen ollaan jälleen tavanomaisessa tilanteessa. Jos revontulia näkyy (vk 12/13) viikonvaihteessa, kirkas täysikuu heikentää niiden näkymistä merkittävästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.