tiistai 23. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 23. – 26.3.2021

Auringossa tapahtui pienehkö CME-purkaus 20.3. CME-pilvi saavuttaa maapallon radan arviolta tänä iltana tai varhain huomenna mutta vain sen laajeneva kärki hipaisee planeettamme. Tästä seuraa aurinkotuulen hiukkasten tiheyden kasvua ja samalla aurinkotuulen nopeus hieman vähenee. Magneettiset vaikutukset ovat vähäisiä. Tämän ennustejakson lopulla Kuu alkaa olla sen verran kirkas, että se haittaa jo jonkin verran mahdollisten revontulien näkymistä.

Ennuste

Yö 23./24. Magneettikenttä joutuu häiriötilaan CME-pilven kohtaamisen vuoksi. Kp-indeksin lukemaksi ennustetaan arvoa 4 mutta korkeiden leveyksien K-indeksin arvioidaan pysyttelevän lukemassa 3. Revontulet ovat siis mahdollisia Pohjois-Suomesta Lappiin alueella. Keski-Suomessa voitaneen tehdä havaintoja kameroiden kuvista, joissa reposet näkyvät rauhallisena vyönä.

Yöt 24./25. ja 25./26. CME-pilven vaikutukset ovat laantuneet ja maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa ja hieman keskimääräistä nopeampaa. Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa (2–3), joten rauhallisia revontulia on odotettavissa Lapin lisäksi Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niiden mahdollisuus on pieni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.