sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 7. – 10.3.2021

Auringossa on hajanainen koronaukkojen alue pääosin ekvaattorin pohjoispuolella. Se tuottaa jonkin verran vaikutuksia lähiavaruuden avaruussäähän etenkin hieman keskimääräistä nopeampana aurinkotuulena. Aurinkotuulen hiukkastiheys on kuitenkin normaali ja pysyttelee vakaana koko  ennustejakson ajan.

Erittäin vaikeasti havaittavissa oleva auringonpilkkuryhmä AR12807 on rengastettu kuvaan. Kuvaan on pinottu 20 raw-kuvaa HDR-menetelmällä, joissa yhdessäkään ko. pilkkuryhmää ei näkynyt vaikka, kuvat ovat täysin oikein valottuneita. Pinoamisen myötä Auringon pinnalle on ilmestynyt myös muita yksityiskohtia. Pinoaminen on siis erittäin tehokas menetelmä yksityiskohtien "esille kaivamiseen". Kuva © Kari A. Kuure.
 

Viime päivinä Auringossa on näkynyt pienialaisia ja muutaman pienen auringonpilkun sisältäviä pilkkuryhmiä. Ne eivät ole olleet kovinkaan aktiivisia, joten ne eivät ole vaikuttaneet avaruussäähän.

Ennuste

Yöt 7./8., 8./9. ja 9./3. ovat rauhallisia. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa öisin: Kp-indeksi on lukemassa 3 ja K-indeksi lukemassa 2. Energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on kohtalainen, joten revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa voi näkyä aika ajoin himmeähkö revontulivyö, jonka voi parhaiten havaita kamerakuvista.

Viikko 10. Viikon loppupuolella 12. – 13. päivinä Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4, jolloin on kohtuullisen hyvä mahdollisuus nähdä revontulia Keski-Suomen leveyksille asti ja kenties Etelä-Suomen alueella voitaneen nähdä hyvin himmeä revontulivyö. Tilanne jatkuu hieman häiriöisenä muutaman vuorokauden ajan.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.