tiistai 16. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 16. – 19.3.2021

Auringossa on kaksi hyvin pientä pilkkualuetta, joiden pilkut ovat häviämässä ja niiden kyky tuottaa C-luokan tai voimakkaampia flarepurkauksia on olematonta. 

Revontulia hieman yli vuoden takaa. Jukka Kytömäki nappasi nämä hienot revontulet helmikuun 29. päivänä vuonna 2020. Erityisen mielenkiintoiseksi kuvan tekee revontulien joukossa tummina juovina näkyvät pimeät revontulet, jotka ovat konverkoituneet huomattavasti kapeamalle alueelle kuin muut revontulet. Kuva © Jukka Kytömäki.
 

Korona aukkojen hajanainen alue on Auringon etelänavalla ja se kurottuu keskileveyksille, eikä sen suora vaikutus ulotu lähiavaruuden avaruussäähän. Ainoastaan se, että maapallon kohtaama aurinkotuuli on tämän nopean ja ekvaattoriseudun hitaamman virtauksen rajalla, voi aiheuttaa CIR-ilmiöitä, jotka voivat näkyä yllättävinä revontulina.

Ennuste

Yöt 16./17., 17./18. ja 18./19. Niin Kp- kuin korkeiden leveyksien K-indeksien odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa. Koko ennustejakson ajan. Jos mitään yllättäviä CIR-ilmiöitä ei tapahdu, revontulien mahdollisuus on kohtalainen Lapissa ja erityisesti Pohjois-Lapissa. Etelämpänä revontulien esiintyminen on epätodennäköistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.