perjantai 26. maaliskuuta 2021

Revontuliennuste 26. – 29.3.2021

Lähivuorokaudet tulevat olemaan erittäin mielenkiintoisia mutta samalla myös revontulien ennusteen tekeminen on vaikeaa. Auringon magneettikenttä on kuin annos pitkää spagettia: negatiiviset ja positiiviset magneettiset alueet ovat lomittuneet pieniksi alueiksi lähes ”sikin sokin”. Korona-aukot ovat pieniä ja sijoittuneet enimmäkseen eteläisille keskileveyksille ja ekvaattorille. Aktiivisia pilkkualueita on kaksi ja ne sijaitsevat pohjoisella pallonpuoliskolla.

Tässä jälleen Jukka Kytömäen ottama kuva helmikuun 29. 2020 päivän revontulista. Kuva © Jukka Kytömäki.

 

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa ja nopeus vain hieman keskimääräistä suurempi. Ennusteen viimeisen vuorokauden aikana tilanne muuttuu sillä kohtaamme aurinkotuulen tihentyneen alueen. Tässä alueessa hiukkasvirtauksen nopeus on hitaampi ja näin ollen on odotettavissa näiden kahden virtausalueen sekoittumisesta johtuvaa magneettista epävakautta.

Ennuste

Kuun vaihe on lähellä täysikuuta, joten kirkas kuutamo haittaa revontulien näkymistä ja himmeimmät tulet peittyvät kokonaan näkyvistä lähes koko yön ajan.

Yö 26./27. on rauhallinen. Kp- ja K-indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa (<2) ja revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa.

Yö 27./28. on jo sitten vaikeammin ennustettavissa. Kp-indeksi kohoaa aamupuolella yötä lukemaan 4 mutta korkeiden leveyksien K-indeksi seuraa vasta joitakin tunteja myöhemmin, eli suunnilleen aamuhämärän aikaan Suomessa. Toisin sanoen, näiden tapahtumien ajoittuminen määrittää sen, kuinka revontulet näkyvät. Jos ajoittuminen on ennusteen mukainen, niin silloin aamuyön puolella on mahdollisuus nähdä revontulia Keski-Suomen leveyksillä asti.

Yö 28./29 Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa magneettisen myrskyn lukemat (K5) jo keskipäivällä, kun taas Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 4 koko vuorokauden. K-indeksi kuitenkin putoaa nopeasti illan tullen ja pimeyden laskeutuessa se on jo normaalissa K3 lukemassa ja on edelleen laskusuunnassa. Revontulien näkyminen on mahdollista iltayöstä Keski-Suomen leveydellä. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulia voitaneen nähdä koko yön ajan.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.