lauantai 30. maaliskuuta 2024

Revontuliennuste 30.3. – 2.4.2024

Auringon aktiivisuus on ollut kohtalainen viimepäivinä. Voimakkain flarepurkaus oli X1.12 ja sen maksimi oli 28.3. kello 20.56 UTC aikaa. Purkaus tapahtui jo Auringon kiekon länsireunalla olevassa AR13615 ryhmässä ja sen vaikutukset maapallolla rajoittuivat lähinnä heikkoihin radiokeleihin.

Viimeisin X1.12-luokan flarepurkaus tapahtui 26.3. illalla UTC-aikaa. Kuvan ottoaikaan purkaus oli jo hiipumassa vaikka sen kuumentama plasma säteili vielä hyvin voimakkaasti. Kuva NASA/SDO/AIA 131.
 

Tulevina vuorokausina ei ole kovinkaan merkittäviä tapahtumia näkyvissä Auringon toiminnassa. Pilkkuryhmälle AR13615 (S14W83, Fkc, beeta-gamma-delta) ennustetaan kohtalaisen korkeaa 25 %:n todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkauksia parin seuravan vuorokauden aikana. Se on kuitenkin jo kiertymässä länsireunan taakse, joten kovin pitkään sen aktiivisuus ei enää ole näkyvissä. Aikaisemmin samankaltaisen pilkkuryhmän X-luokan flarepurkaus on näkynyt maapallolla, kun itse ryhmä on jo ollut näkymättömissä länsireunan takana. Tämä tietysti johtuu siitä, että flarepurkaukset yleensä tapahtuvat fotosfäärin ja kromosfäärin yläpuolella.

Lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa maapallon kohtaama aurinkotuulen tihentymä (CH HSS), jossa hiukkasnopeus vähenee 400 km/s:sta lähelle 340 km/s:iin. Tihentymään liittyy myös heikko positiivinen magneettikentän suunta, mutta sillä tuskin on tällä kertaa merkitystä revontulitilanteeseen.

Ennuste

Yöt 30./31., 31./1. ja 1./2. muodostuvat kaikki hyvin rauhallisiksi. Ennustetut Kp-indeksin lukemat pysyttelevät matalahkoissa lukemissa, joten revontulen näkyminen Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa on mahdollista. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yön pimeimmät hetket Pohjois-Lapissa ovat päättyneet (26.3.) ja parin seuraavan viikon ajan siellä vallitsee astronominen hämärä. Pimeys päättyy myös Sodankylässä 2.4. ja Rovaniemellä 4.4. mutta astronomisen hämärän aikana normaalit revontulet ovat kyllä näkyvissä ainakin, kun Kuun kirkkain vaihe on sivuutettu.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.