lauantai 23. maaliskuuta 2024

Revontuliennuste 23. – 26.3.2024

Auringossa on pilkkuryhmiä kaikkiaan yhdeksän. Näistä yksi, AR 13615 (S13E10, beeta–gamma–delta, Ekc) on mielenkiintoisesti kasiosainen, vaikkakin sen osat ovat hyvin lähellä toisiaan. Kokoa pilkkuryhmällä on 370 ppm, joten sen näkemiseen tarvitaan vähintään kiikari (muista riittävä suodatus). Kuten sijaintitiedosta ilmenee, se on tällä hetkellä Auringonkiekon keskellä, joten siinä mahdollisesti tapahtuvat purkaukset kohdistuvat suoraan Maahan.

Tällä hetkellä pilkkuryhmälle ennustetaan noin 10 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkauksia. Tänään, kello 1.30 UT aikaa, Auringossa tapahtuikin X1.12-luokan flarepurkaus. Julkaistut tapahtumatiedot ovat vielä hieman vajaita, joten täyttä varmuutta purkauksen paikasta ei ole. Luultavasti se on juuri AR 13615, sillä siinä on aikaisemmin tapahtunut useita M-luokan purkauksia.

Tällä hetkellä merkittäviä CME-pilviä ei ole näköpiirissä. Näidenkin tiedot julkaistaan pienellä viiveellä, joten jos viimeyön flarepurkaukseen liittyy CME, niin tiedot siitä saadaan vasta muutaman tunnin kuluttua.

Ennuste

Yö 23./24. muodostunee hyvin rauhalliseksi. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa, etenkin aamupuolella yötä. Muualla niiden näkyminen on epätodennäköistä.

Yö 24./25. muodostuu lähestyvän aurinkotuulen tiivistymän (CH HSS) vuoksi edellistä yötä aktiivisemmaksi. Tiivistymä tuo mukanaan IMF-kentän suunnan muutoksen pohjoiseen, joten sen vaikutukset lienevät hyvin vähäisiä. Rauhalliset revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa illan pimennyttyä. Keski-Suomessa revontulet ovat mahdollisia aamupuolella yötä, jolloin hyvin lyhytaikainen G1-luokan magneettinen myrsky on myös mahdollinen, joskaan ei kovin todennäköinen. Ennen aamun valkenemista tilanne kuitenkin jo rauhoittuu.

Yö 25./26. on tavanomainen. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa, mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on pieni.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.