keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Revontuliennuste 27. – 30.3.2024

Magneettinen myrsky näyttää tällä erää päättyneen. Kp-indeksi palasi normaaliin lukemiin 25.3. päivän aamuna. Myrskyn aiheutti ns. sympaattinen flarepurkaus aktiivisilla alueilla AR 13614 ja AR 13615 maaliskuun 23. päivänä, jonka voimakkuus oli maksimissaan (X1.1) kello 1.33 UTC. Sympaattiseksi flarepurkaukseksi kutsutaan kahta samanaikaista purkausta alueilla, joiden etäisyys on useita tuhansia kilometrejä tai ne ovat eri pallonpuoliskoilla.

Myrskyindeksi kertoi voimakkaasta magneettisesta myrskystä 24.3. päivän iltana. Kuva SpaceWeatherLive.Com.

Flarepurkauksiin liittyi hieman epäsymmetrinen halo CME, jossa mitattu hiukkasnopeus saavutti 24.3. maksimilukeman 887 km/s. Sen seurauksena Kp-indeksi kohosi lukemaan 8+ (24.3. kello 15 – 18 UTC), joka oli korkein lukema kuuteen vuoteen. Myrskyindeksi painui -50 nT alapuolelle kello 15 UTC aikaan ja saavutti pienimmän lukeman (n. -130 nT) noin kello 20 UTC aikoihin. Sen jälkeen myrskyindeksi kääntyi nousuun. ollen vuorokauden vaihtuessa noin -95 nT ja nousu jatkui tämä jälkeenkin (magneettisen myrskyn voima heikkeni).

Varsinaisen magneettisen myrskyn huippuhetkien ohittamisen jälkeen aurinkotuulen nopeus pysyi korkeana vielä 26.3. asti, vaikka paluu normaaliin oli selvästi tapahtumassa. X-luokan flarepurkausten jälkeen on tapahtunut useita M-luokan purkauksia (26.3. kuusi M-luokan purkausta) ja pari halo(II) CME-purkausta. Ne eivät kuitenkaan vaikuta maapallon lähiavaruuden tilaan lähivuorokausina.

Auringon aktiivisuus näyttää edelleen pysyttelevän korkeana, joten uudet X- ja M-luokan purkaukset ovat mahdollisia. X-luokan purkauksen todennäköisyydeksi ennustetaan 25 % ja M-luokan purkaukselle 75 %. Jos ja kun niitä tapahtuu, ne vaikuttavat hyvin nopeasti maapallon lähiavaruuden tilaan ja sitä tietä myös revontulien näkymiseen. Viimeisimmät raportit kertovat vain M-luokan purkauksista ja vähäisistä CME-purkauksista, joten toistaiseksi kovinkaan merkittäviä muutoksia ei ole näkyvissä.

Ennuste

Yöt 27./28. ja 28./29. muodostuvat hyvin tavallisiksi. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Ensimmäisenä yönä myös Keski-Suomen taivalla saattaa himmeät revontulet näyttäytyä. Etelämpänä niiden mahdollisuus on kuitenkin hyvin vähäinen.

Yö 29./30. voi muodostua edellisiä öitä aktiivisemmaksi. Revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomen leveydelle asti, vaikkakin etelärannikolla niitä tuskin nähdään. Ennustetut Kp-indeksi lukemat saavutetaan kuitenkin jo päiväaikaa, joten revontulien näkymiselle ei kannata kovin suuria toiveita asettaa ainakaan Pohjois-Suomen eteläpuolella. Kirkas kuutamo on kuitenkin jo väistymässä ja heikentää revontulien näkyvyyttä lähinnä aamupuolella yötä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.