perjantai 1. maaliskuuta 2024

Revontuliennuste 1. – 4.3.2024

Auringossa on runsaasti pilkkuryhmiä, joista AR 13590 (N18W70, Fkc/beeta–gamma–delta) on siirtynyt näkyvän kiekon etäreunalle ja kiertyy lähivuorokausina pois näkyvistä. Sen koko on edelleen suuri, noin 1 000 ppm, joten sen voisi nähdä edelleen paljain silmin (muista aurinkosuodin) jos sää sen mahdollistaisi. Pilkkuryhmässä on tapahtunut C-luokan purkauksia viime vuorokausien aikana, mutta sillä on edelleen potentiaalia (n. 10 %) tuottaa voimakkaita X-luokan flarepurkauksia. Muut protoni-ilmiöt on noin 15 %:sti mahdollisia.

Uudempi pilkkuryhmä AR 13595 (N19W11, Dko/beeta–gamma) on osoittautumassa aktiiviseksi. Siihen on syntynyt uusia pilkkuja, pilkkuryhmän koon ollessa noin 320 ppm. Muut pilkkuryhmät ovat toistaiseksi rauhallisesti käyttäytyviä.

Maapalloa kohti on tulossa pari CME-pilveä, joista ensimmäinen saavuttaa maapallon radan maaliskuun 2. päivän iltana tai seuraavana yönä. Toisen CMEn lasketaan saapuvan 3. päivän iltana tai seuraavana yönä Suomen aikaa. Molemmat CMEt oikeastaan vain hipaisevat maapallon magneettikenttää ja niiden vaikutus jäänee vähäiseksi, eikä magneetista myrskyä ole odotettavissa.

Ennuste

Yö 1./2. muodostunee tavanomaiseksi. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niiden näkyminen ei ole kovinkaan todennäköistä.

Yö 2./3. on edellistä yötä aktiivisempi. Revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomen leveydelle asti etenkin aamuyöllä, eikä Etelä-Suomen pohjoisosassakaan revontulien näkyminen ole aivan mahdotonta.

Yö 3./4. on aktiivisuudeltaan samaa tasoa kuin ensimmäinenkin yö. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa, mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.