Helmikuun 28. päivänä Auringosta lähti CME-pilvi, jonka suunta oli sellainen, että osa laajenevan pilven kärjestä osui maapallon magneettikenttään. Kohtaaminen tapahtui suunnilleen ennustettuun aikaan 3. maaliskuuta iltapäivällä Suomen aikaa. Myrskyindeksi painui -50 nT rajan alapuolelle noin kello 17 aikoihin ja on siitä lähtien myrskytilassa. Magneettinen myrsky ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan voimakas ja näyttää siltä, että se on jo laantumaan päin.
Auringossa on kahdeksan auringonpilkkuryhmää, joista vain AR 13595 (beeta–gamma, N17W48, ESO) on jossain määrin aktiivinen. Senkin aktiivisuus rajoittunee C- ja M-luokan flarepurkausten tuottamiseen.
Ennuste
Yö 4./5. CME-pilven aiheuttaman G1-luokan magneettisen myrskyn jäljiltä maapallon magneettikenttä saattaa olla jonkin verran epävakaassa tilassa. Tosin tämäkin tila todennäköisesti rauhoittuu päivän aikana ja illan tullen ollaan jo hyvin vakaassa tilassa, jossa revontulia voitaneen havaita lähinnä Lapissa tai ainoastaan Pohjois-Lapissa. Muualla revontulia ei todennäköisesti nähdä.
Yöt 5./6. ja 6./7. muodostuvat rauhallisiksi. Maata kohti ei ole tulossa mitään magneettikenttään vaikuttavaa, joten kentän vakaa tila jatkuu. Himmeät revontulet Pohjois-Lapissa ovat mahdollisia mutta ei etelämpänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.