tiistai 2. huhtikuuta 2024

Revontuliennuste 2. – 5.4.2024

Jos elät tai lomailet Lapissa (Kilpisjärvellä, Levillä tai Sodankylässä), sinulla saattoi olla viime yönä  todella hieno mahdollisuus ihailla kirkkaita ja suhteellisen aktiivisia revontulia. Täällä Tampereella ja varmaankin aika laajalti näillä leveyksillä sää oli pilvinen ja sumuinen, joten revontulien näkymisestä ei ollut tietoakaan.

Lähiöinä tilanne voi olla samankaltainen, vaikka taivas olisi selkeä, sillä Auringon aktiivisuus näyttää olevan hyvin rauhallista lähivuorokausien aikana. Auringossa on kuusi pilkkuryhmää, jotka kaikki on luokiteltu alfa tai beeta-luokkiin, joten niiden aktiivisuus on hyvin rauhallista. Samoin viimevuorokausien CME-pilvien muodostuminen on ollut hyvinkin keskimääräistä, eikä Maata kohti ole tulossa lähiavaruuden tilaan vaikuttavia plasmapilviä. Ainoa vähäinen mahdollisuus revontuliin on pienen korona-aukon kiertyminen Auringon ekvaattorilla sellaiseen asemaan, että sillä voi olla jonkinlainen häiritsevä vaikutus maapallon magnetosfääriin.

Ennuste

Yö 2./3. on rauhallinen. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa mutta etelämpänä niiden näkyminen on epätodennäköistä.

Yö 3./4. on edellistä yötä aktiivisempi. Revontulet ovat mahdollisia laajalti Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Jonkinlainen pieni mahdollisuus on nähdä niitä myös Keski-Suomessa ja jopa Tampereen leveydellä.

Yö 4./5. näyttäisi Kp-ennusteen mukaan olevan kohtalaisen aktiivinen. Täytyy kuitenkin muistaa, että ennusteen epävarmuus on aika suuri (kuten aina näin kolmannen yön osalta). Jos tuijotetaan pelkkiin lukuihin, maapallon magneettikenttään saattaa kehittyä voimakas häiriö tai jopa pieni magneettinen myrsky, sillä maapallo on kohtaamassa aurinkotuulen harvan alueen, joka liittynee jo mainitsemaani korona-aukkoon. Jos voimakas häiriö tai heikko magneettinen myrsky kehittyy, silloin revontulet ovat mahdollisia laajalla alueella aina Etelä-Suomen pohjoisosaa myöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.