torstai 7. maaliskuuta 2024

Revontuliennuste 7. – 10.3.2024

Auringon aktiivisuus on ollut viime vuorokausina melko matala huolimatta siitä, että auringonpilkkuja ja pilkkuryhmiä on ollut runsaasti. Tähän on tulossa lyhytaikainen muutos tämä ennustejakson aikana.

Maata on lähestymässä aurinkotuulen tiivistymä (CH HSS), jonka polariteetti on negatiivinen. Pari vuorokautta sitten Auringosta lähti vähäinen CME-pilvi, joka saavuttaessaan maapallon radan etäisyyden, on laajentunut sen verran, että pilven pohjoisosa hipaisee maapallon magneettikenttää. Tämä saattaa johtaa jonkinlaiseen häiriötilaan, SWPC:n ennusteissa jopa vähäiseen magneettiseen myrskyyn.

Tapahtumat eivät kuitenkaan ole aivan samanaikaisia: CH HSS saapuu ennusteen mukaan yönä 7./8. ja CME yönä 8./9., joten niiden vaikutus ei summaudu. Kyse on kuitenkin ajoituksesta, joka ei ole ollut kovinkaan tarkkaa. On mahdollista, että tapahtuvat sattuvat lähempänä toisiaan, joka vahvistaa vaikutuksia magneettikentässä, tai niiden välinen ajallinen ero on suurempi, jolloin niillä ei ole yhteisvaikutusta. Muitakin tapahtumien ennustamiseen liittyviä epävarmuuksia on olemassa.

Ennuste

Yö 7./8. muodostunee tavanomaisen rauhalliseksi. Revontulet ovat mahdollisia Lapista Pohjois-Suomen alueelle jonkinlaisella todennäköisyydellä. Etelämpänä revontulien mahdollisuus pienenee olemattomaksi.

Yö 8./9. tarjoaa mahdollisuuden revontulien näkymiselle lähes koko Suomen alueella etenkin aamuyöllä. Jo illan pimetessä Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia ja etelämpänä vuorokausien vaihtuessa. Aivan etelärannikolla jouduttaneen odottamaan (ennusteen toteutuessa) revontulia pitkälle aamuyön tunneille asti, sillä G1-luokan magneettisen myrskyn huippuhetket saavutettaneen vasta silloin. En kuitenkaan löisi vetoa revontulien näkymisestä tänä yönä ainakaan aivan etelärannikolla.

Yö 9./10. muodostuu hyvin rauhalliseksi koko maassa. Lapissa on edelleen jonkinlainen todennäköisyys revontulille mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.