torstai 14. maaliskuuta 2024

Revontuliennuste 14. – 17.3.2024

Vaikka Auringossa on ollut runsaasti pilkkuryhmiä ja pilkkuja, yksikään niistä ei ole kovinkaan aktiivinen. Maapalloa kohti ei ole tulossa merkittäviä CME-pilviä, mutta parin viime vuorokauden aikana magneettikenttään vaikuttanut aurinkotuulen tiivistymä (CS HSS) on siirtymässä ohi ja sen jälkeen aurinkotuulen tiheys on hyvin harvaa. Tiivistymään liittyi IMF-kentän suunnan kääntyminen kohti etelää, joka mahdollistaisi Auringosta tulevien varattujen hiukkasten pääsyn suhteellisen helposti maapallon magneettikenttään. Aurinkotuuli näyttäisi muodostuvan hyvinkin keskiarvoiseksi lähivuorokausien aikana, joten magneettikentän aktiivisuuskin jäänee matalalle tasolle.

Ennuste

Yöt 14./15. ja 15./16. ovat tavanomaisia. Revontulia voitaneen nähdä Lapin ja Pohjois-Suomen alueella etenkin puolenyön jälkeen. Etelämpänä niiden näkyminen ei ole todennäköistä, toki mahdollista.

Yö 16./17. näyttää muodostuvan rauhalliseksi. Revontulien näkyminen Lapissa on mahdollista, vaikkakaan ne eivät ole kovinkaan kirkkaaksi muodostune. Muualla revontulien näkyminen ei näytä kovinkaan todennäköiseltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.