tiistai 3. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 3. – 6.9.2024

Auringon aktiivisuus on ollut kohtalaista viime vuorokausina. Auringonpilkkuryhmiä on kymmenen, joista aktiivisin on ollut AR 13813. Sen alueella eilen (2.9.) kello 13.43 UTC aikaa tapahtui M2-luokan flarepurkaus. Auringon aktiivisuuden odotetaan edelleen pysyttelevän kohtalaisena. Kolmen pilkkualueen aktiivisuus näyttää olevan sellaisella tasolla, että X-luokan flarepurkaukset ovat mahdollisia. Erityisesti muutama vuorokausi sitten näkyviin kiertynyt AR 13813 (beeta–gamma) voi tuottaa jopa 20 % todennäköisyydellä flarepurkauksen.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli tulee heikkenemään Parkerin spiraalin mentyä ohi. Spiraalin jälkipuolisko on aina tiheydeltään hyvin harvaa ja hiukkasten nopeudet ovat keskimääräistä nopeampia. Tällä kertaa aurinkotuulen odotetaan saavuttavan noin 600 km/s nopeuden. Samaan aika IMF-kenttä on kääntynyt pohjoiseen ja Maata kohti ei ole tulossa merkittäviä CME-pilviä, joten avaruussää pysyttelee hyvin rauhallisena.

Ennuste

Yöt 3./4. ja 4./5. ovat tavanomaisia, revontulet ovat mahdollisia, joskaan ei erityisen voimakkaita tai aktiivisia Keski-Suomesta Lappiin alueella. Etelä-Suomen pohjoisosassa (noin Tampereen leveydellä) himmeät revontulet ovat mahdollisia, joskaan ei kovinkaan todennäköisiä.

Yö 5./6. näyttää muodostuvan hyvin rauhalliseksi. Jos avaruussäässä ei tapahdu mitään merkittävää muutosta, revontulet ovat mahdollisia lähinnä Pohjois-Lapissa ja sielläkin vain ajoittain ja hyvin himmeinä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.