lauantai 28. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 28.9. – 1.10.2024

Auringon aktiivisuus on hyvin maltillisella tasolla, vaikkakin pilkkuryhmiä on yhdeksän. Ryhmien määrä on runsas, mutta ne kaikki ovat rauhallisesti käyttäytyviä. Pieni jännitysmomentti on kuitenkin olemassa, sillä yksi pilkkuryhmä, AR 13836, on luokiteltu magneettisesti beeta–gammaksi. Sille ennustetaan 10 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähimmän vuorokauden aikana.

Muutama vuorokausi sitten nähtiin kohtuulisen hyvä revontulinäytelmä, jossa nähtiin värikkäitä revontulisäteitä, pilkkumista ja monia revontulimuotoja. Kuva © Tampereen Ursa + Kari A. Kuure.

Pari viime vuorokauden aikana on tapahtunut kolme pienehköä halo-CME-purkausta. Yhdenkään niistä ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan merkittäviä häiriöitä maapallon magneettikenttään, johtuen IMF-kentän pohjoissuunnasta. Maapallon geosynkronisella radalla on kuitenkin normaalina pidettävän määrä varattuja hiukkasia, joten kovin suurta hiukkaslisää ei tarvita magneettiset häiriöiden tai jopa -myrskyn kehittymiseen. Tätä ei ole kuitenkaan odotettavissa.

Ennuste

Yöt 28./29., 29./30. ja 30./1. muodostuvat kaikki hyvin rauhallisiksi. Ainoastaan Pohjois-Lapissa on edes jonkinmoinen todennäköisyys nähdä revontulia. Eteläisemmässä Lapissa ja Pohjois-Suomessa on olemassa hyvin pieni mahdollisuus revontulille mutta tästä etelämmäksi mahdollisuus on olematonta.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.