torstai 19. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 19. – 22.9.2024

Sää selkiytyessä nähtiin 19. päivän aamuyöllä Tampereella suhteellisen kirkkaita revontulia, vaikka ennusteiden perusteella odotusarvo oli hyvin pieni. Tämä osoittaa sen, että avaruussään ja Maan magneettikentän käyttäytyminen ovat edelleen hyvin huonosti tunnettuja ja ne voivat tuottaa yllätyksiä. 

SWPC antoi varoituksen aktiivisesta geomagneettisesta toiminnasta (Kp 4) 18.9. kello 23.11 UTC, jolloin revontulia oli jo tallentunut Tampereen Ursan videokameroihin jo hyvän aikaa. Ensimmäiset tulet ilmaantuivat Pirkanmaan taivaalle kello 22.39 UTC aikaa.

Revontulet yö 18./19.9. aika olivat hyvin rauhallisia. Kuva © Tampereen Ursa + Kari A. Kuure.
 

Auringossa on tällä hetkellä kuusi aktiivista pilkkualuetta, joista AR 13825 on b - g - d -luokkaa, siis silmällä pidettävä. Sille ennustetaan 5 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan flare ja myös 5 % todennäköisyys tuottaa muita protoni-ilmiöitä. Pilkkuryhmä on kuitenkin pieni (n. 200 ppm), joten se tuskin tuottaa mitään yllätyksiä. Tosin se tuotti 14.9. X4,54-luokan flarepurkauksen, joten ei se mikään täysin kiltisti käyttäytyvä pilkkuryhmä ole.

Aurinkotuuli on suhteellisen nopeaa, joka johtuu Parkerin spiraalien välisestä harvemman aurinkotuulen alueesta. IMF-kentän suunta on kohti etelää, joka on omiaan edistämään revontulien syntyä. Toistaiseksi ei ole havaittu meitä kohti tulevia CME-pilviä, joten avaruussäässä ei ole tapahtumassa mitään merkittävää käännettä aktiivisemmaksi.

Ennuste

Yöt 19./20., 20./21. ja 21./22. ovat kaikki rauhallisia. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja sielläkin ne ovat rauhallisia kaaria tai verhoja. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni ja se edellyttäisi merkittävää muutosta lähiavaruuden avaruussäähän, jotta revontulia taivaalle ilmaantuisi.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.