torstai 12. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 12. – 15.9.2024

SWPC:n mallinnuksessa on näkyvissä Maata kohti tuleva CME-pilvi, NASAN ennusteessa tätä ei näy. Jos CME saapuu, niin se tapahtuu aikaisintaan ensi yönä. Samaan aikaan maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän (Parkerin spiraali), jonka IMF-kenttä on kohti etelää. Tämä tarkoittaa sitä, että Kp-indeksi kohoaa magneettisen myrskyn lukemiin SWPC:n mallinnuksen mukaan auringonlaskun jälkeen tänä iltana Suomen aikaa. Myrskyn odotetaan voimistuvan luokkaan G2 viimeistään aamuyöllä.

NASAn mallinnuksessa CME-pilvi menee ohi maapallon etupuolelta ja ainoaksi avaruussään vaikuttavaksi tekijäksi jää aurinkotuulen tihentymä. Se näyttäisi olevan leveä, joten se ei vaikuta maapallon magneettikenttään kovinkaan voimakkaasti muutosten (tiheys ja nopeus) ollessa hitaita.

Erot näiden kahden mallinuksen välillä on melkoiset suuret, joten avaruussään vaikutusten ennustaminen maapallon magneettikenttään on vaikeaa. Tämä ennuste on SWPC:n mukainen, sillä sen toteutuessa revontulet voivat olla voimakkaita, vaikkakaan en löisi vetoa toteutumisen puolesta.

Ennuste

Yö 12./13. Magneettinen myrsky alkanee alkuillan aikana. Se voimistunee yön kuluessa G2-luokaan, jolloin revontulet ovat mahdollisia koko maassa ja jossain määrin myös Virossa. Myrsky jatkunee aamuun ja mahdollisesti aamupäivälle, jonka jälkeen tapahtuu nopea laantuminen.

Yö 13./14. on edellisen yön jäljiltä jossain määrin rauhaton. Jos CME-pilven saapuminen toteutuu, sen jälkipuolisko vaikuttaa tämän yön avaruussäähän. Yön aika revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomen leveydelle asti, ei kuitenkaan aivan etelärannikolla.

Yö 14./15. voi edelleen olla jossain määrin revontulien aktiivista aikaa. Avaruussään ennusteen mukaan maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän jälkeisen hyvin harvan aurinkotuulen alueen, jossa hiukkasnopeudet ovat kuitenkin korkeita. Tällaisessa tilanteessa yleensä näkyviä revontulia ilmaantuu taivaalle jossakin vaiheessa yötä, joskaan ne eivät ole kirkkaita ja aktiivisia, pikemminkin päinvastoin. Näitä revontulia kannattanee tarkkailla Etelä-Suomen pohjoisosasta Lappiin alueella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.