lauantai 31. elokuuta 2024

Revontuliennuste 31.8. – 3.9.2024

Auringossa on tällä hetkellä yhdeksän auringonpilkkuryhmää. Niistä kaksi, AR 13806 ja AR 13807 ovat aktiivisia ja ovat magneettisesti bgd ja bg -luokkiin kuuluvia. Pilkkuryhmälle 3806 ennustetaan jopa 15 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus seuraavan vuorokauden aikana. Sen sijaan pilkkuryhmälle 3807 ennustetaan ällistyttävän korkeaa 90 % todennäköisyyttä tuottaa protoni-ilmiöitä. Tavallisesti pilkkuryhmille ennustetaan vain korkeintaan muutaman prosentin todennäköisyyksiä protoni-ilmiöille ja näin on nyt myös 3806 ryhmälle, jonka todennäköisyys tuottaa niitä on 1 %.

Viimeisin NOAAn avaruussäävaroitus on julkaistu puoleltaöin Suomen aikaan seuraavalle kolmelle tunnille. Siinä varoitetaan geomagneettisesta G1-luokan myrskystä. Myrsky näyttää toteutuneen mutta oli lyhytaikainen. Tällä hetkellä Potsadmissa tehtyjen mittausten mukaan Kp-indeksi on jo laskenut lukemaan 3+.  Nooan Kp-indeksin ennusteessa on edelleen näkyvissä magneettisen myrskyn mahdollisuus aamupäivällä Suomen aikaa mutta sen jälkeen tilanne näyttäisi rauhoittuvan.

Ennuste

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. muodostuvat hyvin rauhallisiksi. Revontulet ovat jossain määrin mahdollisia Pohjois-Lapissa, mutta sielläkin ne ovat todennäköisesti hyvin himmeitä ja rauhallisia. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.