keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 25. – 28.9.2024

Tätä kirjoittaessani Maan magneettikenttä on G1-myrskytilassa. Tämä magneettisen myrsky oli ennustettu syntyvän 22. päivänä lähteneen CME-pilven kärjen hipaistessa maapalloa tänään iltapäivällä Suomen aikaa. Näyttää siltä, että CME-pilven kohtaaminen tapahtuikin 12 tuntia aikaisemmin. CME-pilven varatut hiukkaset pääsivät tunkeutumaan maapallon magneettikenttään IMF-kentän ollessa kohti etelää, joten vähäinenkin lisä varattujen hiukkasten määrään aiheutti myrskyn.

 Magneettinen myrsky menee kuitenkin nopeasti ohi ja ensiyönä on kentässä ehkä jonkin verran rauhattomuutta.

Ennuste

Yö 25./26. magneettisen myrskyn jälkitila aiheuttaa jonkin verran epävakautta tämän yön tilanteeseen.  Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta Lappiin alueella. Etelä-Suomen pohjoisosissa on pieni mahdollisuus revontulille.

Yö 26./27. on paljolti edellisen kaltainen. Revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus, mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään.

Yö 27./28. näyttää muodostuvan rauhalliseksi lähes koko maassa. Himmeiden ja rauhallisten revontulien mahdollisuus on pieni Pohjois-Lapissa mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.