sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 15. – 18.9.2024

Auringon pilkkuryhmässä AR 13825 tapahtui eilen kello 15.29 UTC aikaan X4.5 -luokan flarepurkaus. Heti purkauksen jälkeen kello 15.36 UTC havaittiin halo(IV)-purkaus samalla alueella. Sen mediaaninopeus on hieman yli 700 km/s mutta kaikkien nopeimmat osat etenevät noin 2 000 km/s. Purkaus suunta oli sellainen, että osa pilvestä saavuttaa maapallon magneettikentän SWPC:n mallinnuksen mukaan huomenna puolenpäivänä jälkeen. Tällä kertaa NASA:n mallinnus on samaa mieltä, joten näyttäviä revontulia voi olla odotettavissa parinakin yönä.

Pilkkualue AR 13825 (bgd) on silmällä pidettävä, sillä se näyttää olevan hyvin aktiivinen, vaikka kokoa on vain 240 ppm. Sille ennustetaan 15 % todennäköisyyttä tuottaa uusi X-luokan flarepurkaus seuraavan vuorokauden aikana. Vähäisempien purkauksien (C ja M -luokat) todennäköisyydet ovat hyvin suuret.

Ennuste

Yö 15./16. on tavanomainen revontuliyö. Revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta Lappiin ja Etelä-Suomen pohjoisosassa voidaan taivaalla nähdä himmeää revontulivaloa. Muualla revontulien todennäköisyys on pieni.

Yö 16./17. on hyvin aktiivinen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan magneettisen myrskyn lukemiin jo iltapäivän kuluessa, kun kohti tulevan CME-pilven ensimmäiset osat saapuva maapallon kiertoradalle. Magneettisen myrskyn odotetaan voimistuvan iltaa kohti ja saavuttavan jossakin vaiheessa G3 tason, ehkä jo ennen pimeän tuloa. Tämän jälkeen myrsky jatkuu G2-tasoisena koko yön seuraavaan aamuun asti. Revontulia voitaneen nähdä koko maassa jo illasta alkaen. Jos ennusteet myrskyn voimakkuudesta osuvat kohdalleen, revontulet ovat mahdollisia myös Baltian alueella.

Yö 17./18. on hieman rauhallisempi kuin edellinen yö. Magneettisen myrskyn jäljiltä maapallon magneettikenttä on edelleen rauhattomassa tilassa ja avaruussäässäkin on varmasti havaittavissa ohittaneen CME:n vaikutus. Tästä syystä, vaikka ennusteet kertovat tavanomaisesta revontuliyöstä, pitäisi olla valmiina havaitsemaan tavallista aktiivisempaa revontulitoimintaa lähes koko maassa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.