maanantai 9. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 9. – 12.9.2024

Auringon aktiivisuus on ollut suhteellisen aktiivista viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Sunnuntaina (8.9.) kello 15.30 UTC havaittiin M1,55 -luokan flarepurkaus pilkkualueella AR 134813. Myös tätä kirjoittaessani Auringossa on M1,05 -luokan flarepurkaus, jonka röntgensäteilyn määrä kuitenkin näyttää kääntyneen laskevaan suuntaan.

CME-halo(III)-purkaus 8.9. kello 00.36 UTC aikaan. Kuva CaCTus.

Eilen havaittiin myös CME:n halo(III)-purkaus kello 00.36 UTC aikaa. SWPC:n mukaan se on tulossa kohti maapalloa (NASAn mallinnuksessa tätä ei näy) ja tavoittaa planeettamme 10.9. vuorokauden loppupuolella. Tosin tiheimmät alueet menevät ohi, mutta jonkin verran varattuja hiukkasia tulee myös maapallon magneettikenttään. Hiukkasten määrä pysyttelee korkeana törmäämistä seuraavan vuorokauden ajan ja ne voivat aiheuttaa magneettisen häiriötilan tai jopa magneettisen myrskyn.

Ennuste

Yö 9./10. on hyvin rauhallinen. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa. Etelämpänä ne eivät ole kovinkaan todennäköisiä.

Yö 10./11. muodostunee revontuliyöksi. Lähestyvä CME-pilvi kohottaa varattujen hiukkasten määrää maapallon magneettikentässä jo iltapäivän kuluessa ja G1-luokan myrskyn ennustetaan alkavan auringonlaskun aikoihin. Myrskyn voimakkuus kohonnee G2-luokaan yön aikana, joten revontulia on odotettavissa lähes koko yöksi Etelä-Suomesta Lappiin alueella ja viimeistään aamuyöllä myös etelärannikolla. Jos G2-luokan taso saavutetaan, revontulet ovat mahdollisia myös Suomenlahden eteläpuolella Virossa.

Yö 11./12. Magneettinen myrsky laantuu viimeistään päivän kuluessa ja yö muodostuu tavanomaiseksi. On pieni mahdollisuus olemassa, että CME-pilven jälkivaikutukset aiheuttavat vielä jonkin verran rauhattomuutta magneettikentässä, jolloin revontulia voi näkyä Keski-Suomen taivaalla. Lapissa ne ovat jopa todennäköisiä.

Ennuste on tehty SWPC:n mallinuksen mukaan. Jos kuitenkin NASAn ennustemalli on oikeassa ja CME-ei ole tulossa kohti maapalloa, niin kaikki kolme tulevaa yötä ovat rauhallisia ja vain Lapissa on jonkinlainen mahdollisuus nähdä revontulia.

Ero ennustemallien välillä saattaa johtua siitä, miten tulkitaan havaintoja CME-pilven liikkeistä. Halo-purkausten suunnan määrittäminen on haasteellista siinä vaiheessa, kun pilvi on mahdollista nähdä lähellä Aurinkoa heti purkauksen tapahduttua. Jos purkauspaikka ei ole tiedossa, niin CME-halo voi olla tulossa kohti maapalloa mutta myös on mahdollista, että sen suunta on juuri päinvastaiseen suuntaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.