perjantai 6. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 6. – 9.9.2024

Auringossa on kuusi pilkkuryhmään, joista vain yksi on beeta – gamma – delta -luokaa. Pilkkualue on AR 13806 ja viimeisen vuorokauden aikana se on tuottanut vain M- ja C-luokan purkaukset. Todennäköisyys voimakkaampiin X-luokan purkauksiin on 5 %, joten pilkkuryhmää kannattanee pistää silmällä.

CME-toiminta on ollut varsin rauhallista. Edellinen halo(IV) -luokan purkaus tapahtui jo kolme vuorokautta sitten ja sekin oli mitä ilmeisemmin hyvin heikko. Edellisen vuorokauden aikana on tapahtunut kaksi halo(II) ja halo(III) -luokan purkaukset joskin ne eivät olleet mitenkään voimakkaita. Kaikki nämä halopurkaukset tuskin saavat aikaan sen kummempaa avaruussään muutosta.

Lähivuorokausien ajaksi ennusteet Kp-indeksin lukemista ovat hyvin maltillisia. Öiden aikaset Kp-indeksin arvot pysyttelevät selvästi matalissa (<2) lukemissa.

Ennuste

Yö 6./7. on rauhallinen. Revontulia voi näkyä Keski-Suomesta Lappiin alueella, mutta tällöinkin tulet ovat himmeitä, mahdollisesti rauhallisia kaaria.

Yö 7./8. Jos mahdollista, revontuli tilanne on vieläkin rauhallisempi kuin ensimmäisenä yönä. Revontulia näkynee korkeintaan Pohjois-Lapissa. Muualla niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

Yö 8./9.  on ensimmäisen yön kaltainen. Revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomen leveydelle asti, mutta ne ovat himmeitä ja rauhallisia. Tosin tämän kolmannen yön ennuste on aina suhteellisesti paljon epävarmempi kuin kahden ensimmäisen yön ennuste. Näkyvissä ei kuitenkaan ole mitään sellaista avaruussään muutosta, joka voisi muuttaa tilanteen aivan toisenlaiseksi.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.