tiistai 1. lokakuuta 2024

Revontuliennuste 1. – 4.9.2024

Auringon aktiivisuus on ollut tavanomaisella tasolla. Pilkkuryhmiä on yhdeksän, joista AR13842 on määritetty olevan beeta–gamma–delta -luokkaa. Se on ollut myös aktiivisin kolmeen vuorokauteen. Voimakkain purkaus tapahtui viime yönä kello 23.59 UTC, jolloin flarepurkauksen voimakuudeksi mitattiin M7,68. Tälle samalle pilkkuryhmälle ennustetaan hieman kohonnutta (5 %) X-luokan flarepurkauksen mahdollisuutta lähivuorokausina.

Tällaisia himmeitä revontulia nähtiin Tampereella 30.9. kello 00.38. Kuva © Tampereen Ursa + Kari A. Kuure.

 

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa mutta nopeudeltaan kohtalaisen nopeaa, noin 600 km/s. Maata kohti ei ole tulossa CME-purkauksia, joten lähivuorokausien aikana avaruussäässä ei ole tällä hetkellä ennustettavia muutoksia. IMF-kentän suunta on pohjoiseen.

Ennuste

Yöt 1./2., 2./3. ja 3./4. tulevat olemaan rauhallisia. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa aika ajoin, etelämpänä niiden mahdollisuus vähenee sen mukaan, kuinka paljon etelään tullaan. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.