Vajaan pari viikkoa näkyvissä ollut aktiivinen auringonpilkkualue AR 13576 on kiertymässä Auringon näkyvän kiekon länsireunalle. Se on koko olemassaolonsa aikana ollut hyvin aktiivinen, tuottaen useita M-luokan flarepurkauksia. Viimeisin purkaus eiliseltä päivältä oli voimakkuudeltaan M1.05 ja se alkoi kello 7.26, saavutti maksimin kello 7.35 ja päättyi kello 7.42, ajat UT aikoja. Pilkkuryhmän aktiivisuus näyttää hiljalleen hiipuvan, mutta kyllä sillä vielä on potentiaalia isoihinkin purkauksiin. Se kiertyy Auringon länsireunan taakse 17. helmikuuta.
AI-ohjelman mukaan revontulet Lapissa ovat tämän näköisiä. Tällä hetkellä Lapissa on varmasti paljon ennemmän jäätä joissa ja järvissä. |
Toinen pilkkuryhmä, AR 13582 (N06 W40) tuotti myös M-luokan flaren kello 3.10 UT.
Auringosta on lähtenyt halo-CME(IV) eilen aamulla. Ensimmäiset havainnot siitä tehtiin kello 4.12 UT aikaa. Toistaiseksi ei ole käytettävissä ennusteita pilven mahdollisista vaikutuksista, jos se on tulossa kohti Maata. Tällaiset halo-CME:t voivat myös edetä poispäin meistä silloin, kun ne tapahtuvat meille näkymättömällä puolella Aurinkoa. Näyttääkin siltä, että tämä purkaus oli juuri tällainen.
Lähivuorokausien avaruussäässä maapallon lähiavaruudessa ei ole tapahtumassa kovinkaan merkittäviä muutoksia. Näin ollen ennusteet näyttävät tulevien öiden olevan tavanomaisia.
Ennuste
Yöt 15./16., 16./17. ja 17./18. muodostuvat rauhallisiksi. Revontulia nähtäneen lähinnä Pohjois-Lapissa, jossa ne ovat hyvin rauhallisia ja himmeitä. Muualla revontulien todennäköisyys on lähes olematonta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.