tiistai 27. helmikuuta 2024

Revontuliennuste 27.2. –1.3.2024

Auringonpilkkuryhmä AR 13590 (N18 W27, Fkc, beeta-gamma-lamda) on kooltaan edelleen hyvin suuri. Nyt sen pinta-ala on 1 130 ppm. Pilkkuryhmä on kuitenkin jonkin verran rauhoittunut X-luokan flarepurkausten jälkeen, vaikkakin sille ennustetaan edelleen 10 % todennäköisyyttä tuottaa niin X-luokan flare kuin muita protoni-ilmiöitä.

Muitakin pilkkuryhmiä Auringossa on, mutta ne ovat rauhallisia, eikä niiden odoteta tuottavan merkittäviä flarepurkauksia.

Lähiavaruuden avaruussää on lähes taustatasolla. Eilen maapallon ohitti heikko aurinkotuulen tihentymä (HSS) mutta sei ei juuri vaikuttanut maapallon magneettikentän tilaan. Aurinkotuulen nopeus on alle 400 km/s. Näin ollen mitään merkittäviä tapahtumia ei ole odotettavissa lähimmän vuorokauden aikana ja sen jälkeenkin tilanne näyttää aika tavalla vakaalta.

Auringonpilkkujakson kehitys, kaaviossa on näkyvissä myös pari edellistä auringonpilkkujaksoa (numerot 23 ja 24), joten nyksyisen (jakso 25) vertaaminen niihin on helppoa. Kuva NOAA/SWPC/SpaceweatherLivew.com.

 

Auringonpilkkujakso näyttää saavuttaneen pohjoisen pallonpuoliskon maksimin. Ainakin 13 kuukauden tasoitettu käyrä on kääntynyt vaakasuoraan. Tämä on ollut odotettua kahden edellisen auringonpilkkujaksojen perusteella, niissä molemmissa on pohjoinen pallonpuolisko ollut ensimmäisenä maksimissaan. Vuoden tai puolentoista kuluttua eteläinen pallonpuolisko saavuttaa maksimin ja aikaisemmin se on ollut selkeästi aktiivisempi kuin pohjoisen pallonpuoliskon maksimi. Itse arvelen näin tapahtuvan tälläkin kertaa.

Ennuste

Yöt 27./28., 28./29. ja 29./01. ovat rauhallisia. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa mutta sielläkään niitä ei varmastikaan näy kaikkina öinä eikä kaiken aikaa. Muualla revontulia tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.