Eilen (9.2.2024), kello 13.14 UT aikaan pilkkuryhmässä AR13575 (S35 W107) tapahtunut flarepurkaus saavutti maksiminsa X3.2. Purkauksen ensimmäiset merkit havaittiin kello 12.53 ja sen katsottiin päättyneen kello 13.32. Purkauksen aikaan ko. pilkkuryhmä (> W90) oli juuri kiertymässä Auringon länsireunan taakse, joten purkauksessa syntynyt CME ei lähtenyt kohti Maata (suuntakulma 217°ja kulmaleveys 292°). Sen sijaan se tulee kohtaamaan tuota pikaa Merkuriuksen ja Venuksen.
NASAn ENLIL-mallinnus CME-pilven reitistä. Kuva SSWPC. |
Flarepurkauksiin liittyy aina runsas nopeiden protonien tuotanto, niin tälläkin kertaa. Purkauksesta lähteneet protonit saavuttivat maapallon magneettikentän noin kello 14 aikaa, synnyttäen S2-luokan radiomyrskyn. Myrsky jatkuu edelleen.
Myrskyn seurauksena HF-radiotaajuuksilla etenkin korkeilla leveyksillä esiintyy voimakkaita häiriöitä tai jopa yhteyskatkoksia tuntien tai jopa useamman vuorokauden ajan. Tätä kutsutaan termillä Cap Absorption (CAP) -tapahtumaksi. Tapahtuman aikana matalalla ionosfäärissä olevien D- ja E-alueiden elektronitiheys kasvaa. Kasvu johtuu protonien tuoman lisäenergian turvin ilmakehän atomeista irronneista elektroneista ja ioneista. Tavallisesti radioaallot heijastuvat näistä ionosfäärin kerroksista, mahdollistaen pitkän matkan yhteydet. CAP:in aikana heijastuminen tapahtuu alempana, jolloin yhteyttä ei ole mahdollista saavuttaa.
Inosfäärissä tapahtynyt ionisaatiokeerosten tiheyden kasvu. Kuva SWPC. |
Yli 10 MeV energia-alueella protonien määrä yli 500-kertaistui taustan nähden ja vuon tiheys on vielä tätä kirjoittaessani kasvussa. Korkeimmilla energiatasoilla vuon kasvu ei ollut aivan yhtä suurta mutta kuitenkin selvästi havaittavissa.
Protonivuon kasvu näkyy tässä kuvassa erittäin selvästi Maan läheisyydessä olevan satelliitin mittauksissa. Kuva NOAA/ SWPC /SpaceWeatherLive.com. |
Auringosta lähtevien protonien (yleisemmin varattujen hiukkasten) reitti ei ole suora, vaan ne noudattavat IMF-kentän kaarevia voimaviivoja (Parkerin spiraali). Auringon länsipuoliskolla purkauksista protonit pääsevät voimaviivoja pitkin maapallon lähiavaruuteen aiheuttaen edellä kuvattuja ilmiöitä. Näitten protonien reitti on myös nopeampi kuin Auringon keskialueelta lähteneiden ja myös vuon tiheys on yli kymmenkertainen keskialueen vuon tiheyteen verrattuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.