perjantai 9. helmikuuta 2024

Revontuliennuste 9. – 12.2.2024

Auringossa on kymmenen aktiivista pilkkuryhmää, joista AR 13576 (S17 E11) on sekä kookas että erittäin aktiivinen. Tällä pilkkuryhmällä on kokoa 670 ppm ja se on tuottanut viimeisen vuorokauden aikana useita M-luokan ja lukuisia C-luokan flarepurkauksia. 

NASAn SDO-observatorion tuottama HMI-magnetogrammi pilkkuryhmästä AR 13576. Punaiset alueet ovat napaisuudeltaan (+) etelänapoja ja siniset (-) pohjoisnapoja. Rakenteellisesti pilkkuryhmä on melkoisen monimutkainen ja sen magneettiset voimaviivat uudelleen kytkeytyvät tuottaen flarepurkauksia. Pilkkuryhmällä on todennäköisyys tuottaa X-luokan flarepurkus hyvin suuri. Kuva NASA/SDO/HM.

 Pilkkuryhmän koko alkaa olla sitä luokkaa, että se on havaittavissa paljain silmin (muista aurinkosuodatin) hyvissä olosuhteissa. Pilkkuryhmä on kuitenkin sen verran hajallaan (rakenneluokka FKC), että vain tarkkasilmäisimmät voivat sen oikeasti nähdä Suomen talvessa, Aurinkohan näkyy vielä keskipäivälläkin hyvin matalalla.

SpaceWeather.com -sivusto kertoo, että pilkkuryhmä oli valokuvattu Perseverancen (Marsissa) mastokameralla viime viikolla. Sama sivusto on julkaissut argentiinalaisen tähtiharrastajan Eduardo Schaberger Poupeau:n ottaman laajakaistaisen kuvan, jossa riittää yksityiskohtia. Itse asiassa Eduardon ottaman kuvan resoluutio on parempi kuin mitä NASAn avaruudessa toimiva SDO -aurinko-observatorio tuottaa.

Tämä pilkkuryhmän aktiivisuus näyttäsi jatkuvan, sillä sille ennustetaan 10 % todennäköisyyttä niin X-luokan flarepurkaukselle kuin muille protoni-ilmiöille. Pienempiä purkauksia (C- ja M-luokat) se tuottaa tunneittain.

Maapallo kohtaa tämän päivänä aikana aurinkotuulen tihentymän, joka nostaa jonkin verran hiukkastiheyttä lähiavaruudessa. Hiukkasten nopeus kuitenkin laskee lähemmäksi pitkäaikaisia keskiarvoja. Tapahtumalla on jonkin verran vaikutuksia maapallon magneettikenttään, joten revontulet ovat mahdollisia lähivuorokauden aikana ainakin korkeilla leveyksillä.

Ennuste

Yö 9./10. on jonkin verran aktiivinen heti alkuillasta lähtien. Revontulia voi esiintyä heti pimeän alkupuolelta lähtien Keski-Suomen ja mahdollisesti Tampereen leveydellä asti. Tilanne rauhoittuu aamupuolella yötä, mutta Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat edelleen mahdollisia.

Yöt 10./11. ja 11./12. ovat rauhallisempia. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomen leveydelle asti mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.