perjantai 23. helmikuuta 2024

Kaksi uutta X-luokan flarepurkausta 22.2.2024

Valtavan kokoinen (900 ppm) pilkkuryhmä AR 13590 (N18 E26) tuotti eilen kaksi uutta X-luokan flarepurkausta. Ensimmäinen (kello 6.17–6.32–6.40 UTC) oli voimakkuudeltaan X1.6 ja toinen (kello 22.08–22.34–22.43 UTC) oli voimakkuudeltaan X6.3. Näiden lisäksi pilkkuryhmässä tapahtui yksi M4.7 -luokan ja useita C-luokan flarepurkauksia. Purkauksista ei kuitenkaan näytä lähteneen CME-purkausta.

Pilkkuryhmä on edelleen itäisellä pallonpuoliskolla mutta viikon aikana se kiertyy enemmän keskelle ja sen jälkeen läntiselle pallonpuoliskolle, josta purkausten aiheuttamat vaikutukset maapallon magneettikentässä voivat olla paljon tuntuvampia.

Auringossa tapahtuneet flarepurkaukset näkyvät sateliitin GOES-16 tekemissä röntgensäteilyn voimakkuuden mittauksissa. X6.3-luokan flare kello 22.34 UTC aikaan näyttää dataa puuttuvan jostakin syystä. Kuva NOAA/SWPC/SpaceweatherLive.com.

 
   
X6.8-luokan flarepurkaus pilkkuryhmässä AR 13590 tortaina 22.2.2024 kello 22.34 UTC. Kuva NASA/SDO.



Yhdysvalloissa AT&T matkapuhelinverkossa esiintyi laaja yhteyskatkos torstaiaamuna paikalliseen aikaan. Eipä aikaakaan, kun häiriöt verkossa kerrottiin aiheutuneen flarepurkauksista Auringossa. Tämä uutinen oli tietysti täysin perätön uutisankka, sillä purkaukset Auringossa ja sitä seuraava ionosfäärin häiriö ei ulotu maanpinnalle asti. 

Ionosfäärin ionisaation muutokset johtavat radiotaajuuksien (alle 30 MHz) häiriöihin sen vuoksi, että nämä radioaallot heijastuvat päivällä ionosfäärin ionisoituneista kerroksista D- ja F(1&2) 100 ja 200 km korkeudella. Yöllä heijastumiset tapahtuvat E- ja F-kerroksista jonkin verran korkeammalla. Flarepurkausten tuottamat energiset protonit tuottavat lisäenergiaa koko ionosfäärin alueelle (50 – 1 000 km korkeudella) ja tämä sekoittaa radioaaltojen heijastumista niin, että heijastuminen tapahtuukin paljon alempana. Tästä seuraa yhteyskatkos pitkillä etäisyyksillä.

Puhelinverkot eivät käytä radioaaltojen heijastumista ionosfäärissä, vaan gigahertsien taajuudet vaativat suoran yhteyden tukiasemiin, jotta puhelimet toimisivat. Tukiasemien jälkeen puhelut kulkevat valokaapeleissa eteenpäin puhelinkeskusten kautta kunnes puhelun vastaanottajan viimeinen etappi tukiasemasta puhelimeen tapahtuu jälleen gigahertsitaajuudella radioaalloilla. Valtaosalle ihmisistä (niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin) puhelinverkon toimintaperiaate on täysin tuntematon, joten tällaiset huhupuheet leviävät hyvin helposti, kun joku keksii tällaisen väärän tiedon tuuttaamisen sosiaalisen median viestikanaville.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.