Perjantaina 16.2.2024 kello 6.42 UTC Auringossa alkoi voimakas flarepurkaus, joka saavutti X2.56-luokan maksimin kello 6.53 UTC. Purkaus oli ohi kello 6.58 UTC. Purkaus tapahtui pilkkuryhmässä AR 13576, joka samaan aikaan oli kiertymässä Auringon reunan taakse. Pilkkuryhmä oli menettänyt kokoaan ja samalla se oli rapautumassa, joten purkaus tuli hieman yllätyksenä.
X2.56-luokan flare 16.2.2024 kello 6.54 UTC pilkkuryhmässä AR 13576. Kuva NASA/SDO/AIA094. |
Pilkkuryhmän sijainti Auringon länsireunalla oli sellainen, että Auringon magneettinen vuo on kosketuksissa Maan magneettikentän kanssa, joten alueella tapahtuvat purkaukset voivat vaikuttaa hyvin voimakkaasti maapallon magneettikentän tilaan ja lähiavaruuden avaruussäähän. Tälläkin kertaa energisten protonien määrän mitattiin GOES-18-satellitin mittareilla kasvaneen moninkertaisiksi riippuen niiden energioista: Yli 10 MeV hiukkasten määrä kaksinkertaistui, yli 50 MeV viisinkertaistui ja yli 100 MeV hiukkasten määrä kolminkertaistui. Erityisesti yli 50 MeV energian omaavien hiukkasten runsaus oli tälle purkaukselle merkille pantavaa.
Vaikka pilkkuryhmä on kiertynytkin pois näkyvistä, sen vaarallisuus avaruussäälle jatkuu vielä jonkin aikaa. Tämä johtuu siitä, että Auringon magneettikenttä muodostaa ns. Parkerin spiraalin. Spiraalin voimaviivojen lähtöpiste Auringon kiekon reuna-alueella johtaa suoraan maapallon magneettikenttään, joten tällä alueella tapahtuvat voimakkaat purkaukset vaikuttavat suoraan maapalloon.
Tällä hetkellä Auringossa on seitsemän pilkkuryhmää, jotka kaikki ovat rauhallisia alfa- tai beetaluokkiin kuuluvia. Vain pienelle pilkkuryhmälle AR 13583 (N09 W54) ennustetaan 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flare ja muita protoni-ilmiöitä. Pilkkuryhmä on tätä kirjoittaessani tänään tuottanut vain C2.7-luokan flaren.
Ennuste
Yö 18./19. on edelleen rauhallinen. Revontuli saattaa esiintyä Pohjois-Lapissa mutta muualla niiden mahdollisuus on lähes olematon.
Yö 19./20. on hieman aktiivisempi. Revontulet ovat todennäköisiä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa niiden mahdollisuus on pieni ja etelämpänä niitä tuskin nähdään.
Yö 20./21. revontulet ovat mahdollisia Lapissa. Pohjois-Suomessa niiden näkyminen ei ole todennäköistä, mutta joskus epätodennäköisetkin ilmiöt voivat tapahtua. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään jos ennustetut avaruussään olosuhteet toteutuvat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.