keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 31.1. – 3.2.2024

Voimakkaan säteilymyrskyn aikaan 29.1. päivän aamuna Auringosta irtaantui myös halo-CME(IV) joka näyttäisi tulevan suoraan kohti maapalloa. Hiukkaspilvestä mitatut nopeudet jakaantuvat laajalle alueelle, joten maapallon kohtaama CME-pilven vaikutukset jakaantunevat myös suhteellisen pitkälle ajalle. Pilven kohtaaminen tapahtuisi ennusteen mukaan vielä tänään iltapäivästä alkaen ja suurimmat vaikutukset koettaisiin ensiyönä. Korkeiden leveyksien K-indeksiennusteen mukaan lukemat kohoavat myrskylukemiin iltapäivällä ja alkuillan aikana.


 

Ennuste

Yö 31./1. muodostuu aktiiviseksi. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Jos ennustettu magneettinen myrsky toteutuu, myös Keski-Suomen leveydellä voidaan nähdä revontulia. Myös hieman etelämmässä on pieni mahdollisuus revontuille.

Yö 1./2. magneettinen rauhattomuus voi vielä jatkua. Revontulia voitaneen siis nähdä edelleen Lapista Pohjois-Suomen leveyksille, ja Keski-Suomessakin on pieni mahdollisuus nähdä niitä.

Yö 2./3. on jo tavallisen rauhallinen. Magneettisen myrskyn viimeisetkin vaikutukset ovat laantuneet ja vain Lapissa näyttäisi olevan mahdollisuus jonkinlaisille revontulille. Etelämpänä niitä tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.