Aurinko näyttää jatkavan rauhallista olotilaansa, vaikka siellä on runsaasti pilkkuja. Vain yhdelle pilkkuryhmälle ennustetaan 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähivuorokauden aikana. Tämä pilkkuryhmä on AR 13559 ja se sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla Auringon itäpuoliskolla (N28 E36). Auringon pyöriminen tuo sen ensin keskilinjalle ja sen jälkeen länsipuoliskolle, josta sijainnista mahdollisten CME-pilvien irtoaminen toisi ne maapallon suuntaan. Sopivassa sijainnissa pilkkuryhmä on noin viikon kuluttua.
Irronneen CME:n suunta on sellainen, että se ei tuo maapallon läheisyyteen merkittävää määrää varattuja hiukkasia, joten sillä ei ole vaikutusta maapallon magneettikentän tilaan parin vuorokauden kuluttua. Maapallon radan etäisyyden pilvi saavuttaa 23. päivän aikana planeettamme kiertoliikkeen jälkipuolella.
Ennuste
Yö 21./22. on jokseenkin tavallinen. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja aamupuolella yötä myös Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niiden mahdollisuus on pieni tai lähes olematon.
Yö 22./23. Kp-ennusteen mukaan magneettinen myrsky alkaisi jo alkuillasta. Viimeistää kello 23 aikaan revontulia pitäisi näkyä lähes koko maassa lukuun ottamatta etelärannikkoa. Sinnekin revontulien ennustetaan ilmaantuvan viimeistään puolenyön tietämissä. Magneettinen myrsky jatkunee aamuhämärään asti ja se laantunee viimeistään aamupäivän aikana.
Yö 23./24. on jälleen rauhallinen ja revontulia ehkä nähtäneen vain Pohjois-Lapissa. Edellisen yön jäljiltä voi kuitenkin magneettikentässä esiintyä tavallista enemmän häiriöitä, joten sään mahdollistaessa taivasta pitäisi tarkkailla ainakin Pohjois-Suomesta Lappiin alueella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.