keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 3. – 6.1.2024

Selkeä sää on mahdollistanut revontulien näkymisen lähes koko maassa edeltävän ennusteen aikana. Maapallo kohtasi heikohkon CME-pilven 1.1. päivän iltana ja se näkyi myös revontulina. Taivaanvahtiin saapuneiden ilmoitusten mukaan kirkkaimmat hetket koettiin kello 23 aikoihin, jolloin CMEn ennustettiin törmäävän maapallon magneettikenttään. Taivaanvahtiin on tullut tähän mennessä 15 havaintoilmoitusta illan ja yön havainnoista. Tampereellakin nähtiin himmeähkö revontulikaari lähes koko yön.

Avaruussää näyttää jatkuvan suhteellisen rauhallisena ja tavanomaisena. Suurempia häiriötilanteita ei pitäisi kehittyä. Pieni mahdollisuus muutokselle on kuitenkin olemassa, sillä eilen iltapäivän alussa Auringosta irtosi pienehkö CME-pilvi ja jos se kohtaa parin vuorokauden kuluttua maapallon, niin silloin ainakin jonkinlaista revontuliaktiivisuutta voi kehittyä.

Ennuste

Yöt 3./4., 4./5. ja 5./6. muodostuvat rauhallisiksi. Ennusteiden mukaan indeksien lukemat pysyttelevät matalissa lukemissa jokaisen yön aikana, joten lähinnä Lapissa on edes tavanomaiset mahdollisuudet nähdä revontulia. Etelämpänä mahdollisuus on hyvin pieni, mutta ei kuitenkaan niin pieni, että jättäisin kameran akun lataamatta. Jonkinlainen valmius revontulien bongaamiseen on hyvä pitää yllä, sillä tilanne voi muuttua nopeastikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.