maanantai 22. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 22. – 25.1.2024

Eilisen ennusteen jälkeen muutos avaruussäässä on sen verran suuri, että ennustetta täytyy tarkentaa.

Tammikuun 20. päivän aamuna halo-CME(III) purkautui kohti maapalloa. NASAn mallinnuksen mukaan pilvi saavuttaa maapallonradan jo tänään alkuillasta ja aiheuttaa voimakkaan magneettisen myrskyn. Mallin uusin versio tätä kirjoittaessani näyttää kuinka laajentuvan pilven reuna osuu maapallon magneettikenttään. Magneettisen myrskyennusteen mukaan Kp-indeksi kohoaisi myrskylukemaan (Kp=5) jo iltapäivällä hämärän alkaessa. Myrskyn voimakkuus kuitenkin on kasvamassa ja voimakkaan myrskyn taso (Kp=6) saavutettaisiin viimeistään illan aikana. Korkeiden leveysasteiden magneettisen myrskyn todennäköisyys on noin 75 % ja keskileveyksilläkin noin 20 %.

NASAn ENLIL-mallinnus kertoo yön 22./23. aikana tapahtuvasta CME-pilven törmäyksestä maapallon magneettikenttään. Mallin tilanne vastaa kello 2 Suomen aikaan vallitsevaa tilannetta. Purppura, punainen ja keltainen väri kertoo suuresta hiukastiheydestä alenevasti. Turkoosi ja vaalean sininen kertoo tiheyden olevan "normaali" ja tumman sininen lähes tyhjiö. Kuva NAS/ENLIL.

 

Ennuste

Yö 22./23. magneettisen myrskyn alkaessa revontulet ovat mahdollisia koko maassa etelärannikkoa myöten. Revontulia voitaneen nähdä myös Suomenlahden eteläpuolella Virossa ja mahdollisesti Latvian leveydellä ja jopa Etelä-Ruotsissa. Revontulia voitaneen havaita koko yön ajan, vaikka hetkittäin onkin jonkin verran rauhallisempia jaksoja.

Yö 23./24. Magneettikentän tila on edellisen yön jäljiltä vielä rauhaton ja magneettisen myrskyn (Kp=5) mahdollisuus on olemassa alkuillasta ja iltayön aikaan. Tällöinkin revontulet ovat mahdollisia koko maassa, mutta ei enää Baltian leveydellä. Yön edetessä magneettikenttä on rauhoittumassa ja puolenyön jälkeen revontulia tuskin nähdään Lappia ja Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Tällainen nopea rauhoittuminen on tyypillistä CME-pilven jälkipuolen tyhjiöstä, jolloin aurinkotuulen hiukkastiheys putoaa lähes nollaan.

Yö 24./25. Nyt oltaneen avaruussäässä jo tavallisessa, hyvin rauhallisessa tilanteessa, jossa revontulia (jos niitä näkyy) ovat hyvin rauhallisia ja niitä nähtäneen lähinnä Pohjois-Lapissa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.