lauantai 6. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 6. – 9.1.2024

Avaruussään yksitoikkoisuus näyttää jatkuvan edelleen. Auringossa on kyllä runsaasti pilkkuja ja pilkkuryhmiä mutta ne ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta rauhallisia alfa- ja beeta -luokan pilkkuryhmiä. Vain AR 13536 on beeta–gamma -luokkaan määritelty, joten siltä voidaan odottaa hieman aktiivisuutta lähiaikoina. Se sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla ja lähestyy näkyvän kiekon keskilinjaa, joten jos lähiaikoina tapahtuu tässä ryhmässä raju flarepurkaus ja siihen liittyvä CME, niin vaikutukset voivat tuntua myös maapallon magneettikentässä.

Maapallo kohtaa tämän ennusteen viimeisenä vuorokautena aurinkotuulen tihentymä, johon liittyy IMF-kentän suunnan muuttuminen kohti etelää. Tällä yksistään ei ole kovinkaan suurta vaikutusta maapallon magneettikenttään, mutta CMEn saapuessa sen varatut hiukkaset pääsevät tunkeutumaan magneettikenttään suhteellisen helposti.

Ennuste

Yö 6./7. on hyvin rauhallinen. Ennustetuista Kp-indeksin luvuista voidaan päätellä, että revontulet ovat mahdollisia vain Pohjois-Lapissa. Sielläkin ne ovat hyvin rauhallisia vöitä tai kaaria.

Yö 7./8. muodostunee hieman aktiivisemmaksi kuin edellinen yö. Revontulia voitaneen odotella Lapissa ja jossain määrin Pohjois-Suomessa. Aktiivisin ajankohta on molemmin puolin puolta yötä.

Yö 8./9. Maapallon kohtaama aurinkotuulen tihentymä voi aktivoida revontulia sen verran, että niitä nähtäneen Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa niiden näkyminen voi olla mahdollista mutta todennäköisyys ei tässä vaiheessa näytä kovinkaan merkittävältä. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.