torstai 25. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 25. – 28.1.2024

Viime ennusteessa kerrottu magneettinen myrsky jäi todellisuudessa vain tussahdukseksi Kp-indeksin jäädessä jonkin verran myrskyrajan alapuolelle. Tämä osoittaa kuinka vaikeaa tarkkaan ennusteeseen on päästä, muuttujia on aivan liian monta ja ennusteessa käytettävien lähtötietojen mittaaminen niin maanpinnalta kuin satelliiteista on lähes ylivoimaisen vaikeaa. Olen joskus kertonut pyrkiväni ennusteissani 50 % toteutumiseen ja siinä se näyttää olevan pitkällä aikavälillä.

Viime vuorokausien aikana Auringossa on tapahtunut useita pieniä halo-CME(II) purkauksia, jotka eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet maapallon lähiavaruuden avaruussäähän mitenkään merkittävästi. Tuoreimmassa SWPC:n mallinnuksessa yksi tällainen CME (pilkkuryhmästä AR 13561) kohtaisi maapallon magneettikentän 26. päivän aikana. Vielä eilen tämä CME näkyi NASAn vastaavassa mallinnuksessa mutta tätä kirjoittaessani sen on mallista poistettu.

Aikaisemmin kertomani pilkkuryhmä AR 13559 Auringon pohjoisella pallonpuoliskolla (N27 W17) on kiertynyt keskilinjan yli ja siten siinä tapahtuvat purkaukset voivat herkemmin vaikuttaa maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Pilkkuryhmälle ennustetaankin 5 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan purkaus ja siinä voi tapahtua muita protoni-ilmiöitä samalla todennäköisyydellä.

Myös pilkkuryhmälle AR 13561 (sijainti S17 W56) ennuste on 5 % todennäköisyys X-luokan flarepurkaukseen ja jopa 10 % todennäköisyys muille protoni-ilmiöille. Valitettavasti CME-purkauksia ei pystytä ennakoimaan, mutta niitä tiedetään tapahtuvan aktiivisten pilkkuryhmien alueilla muita alueita ja rauhallisempia pilkkuryhmiä useammin.

Sijaintitiedossa S tai N kirjan kertoo pallonpuoliskon: etelä tai pohjoinen ja luku leveyspiirin. E tai W kirjain kertoo sen hetkisen itäisen tai läntisen pituuspiirin. Auringon pyöriessä pituuspiiri tietysti muuttuu mutta leveyspiiri pysyttelee yleensä samana. Ilmoitetut luvut ovat pyöristettyjä asteen tarkkuuteen, joten ne sallivat muuttumattomana pilkkuryhmän hitaan vaeltamisen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että lähiavaruuden avaruussää ja maapallon magneettikenttä pysyttelee jossain määrin aktiivisena, etenkin jos mainituissa pilkkuryhmissä tapahtuu voimakkaita purkauksia.

Ennuste

Yö 25./26. on jonkin verran aktiivinen. Revontulia nähtäneen Lapin ja Pohjois-Suomen alueilla. Aamupuolella yötä on pieni mahdollisuus nähdä rauhallisia revontulia Keski-Suomessa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yö 26./27. voi olla edellistä yötä aktiivisempi. Revontulia voidaan nähdä jo iltahämärän aikaan laajalla alueella lähes koko maassa. Magneettisen myrskyn mahdollisuus on olemassa iltayöstä ja vaikka se hieman laantuukin aamupuolella yötä, revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomea myöten aamuhämärään asti. Vain aivan etelärannikolla revontulien mahdollisuus on pieni.

Yö 27./28. on aika pitkälle edellisen kaltainen. Revontulet ovat mahdollisia lähes koko maassa ja ne näkyvät kirkkaimpina tietysti pohjoisessa Lapin ja Pohjois-Suomen alueilla. Etelämpänä revontulet selvästi rauhallisempia, vaikka ennuste kertookin magneettisen myrskyn mahdollisuudesta.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.