maanantai 15. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 15. – 18.1.2024

Auringossa tapahtui eilen iltapäivällä halo-CME -purkaus, eli purkauksessa syntynyt plasmapilvi on todennäköisesti matkalla kohti Maata. Toistaiseksi se ei näy kummassakaan ENLIL-mallinnuksessa. Jos se on tulossa, niin arviolta keskiviikon (17.1.) iltana se saavuttaisi maapallon kiertoradan. Tosin pilven nopeusjakauma on hyvin suuri (146 –743 – 1953 km/s), joten sen vaikutukset jakautuvat pitkälle ajalle. Tässä vaiheessa kovin hyvää ennustetta tapahtumalle ei voi tehdä. Alla olevaan ennusteeseen ei ole edes yritetty ottaa huomioon lähestyvän CME:n vaikutusta. Palaan asiaan uuden ennusteen muodossa, jos näyttää siltä, että muutos revontulitilanteeseen on merkittävä tällä ennustejaksolla.

Auringossa on runsaasti pilkkuja mutta ne kaikki näyttävät olevan hyvin käyttäytyviä, eikä voimakkaita flare- tai CME-purkauksia ole odotettavissa.

Ennuste

Yö 15./16. on edelleen hyvin rauhallinen. Revontulien näkyminen on mahdollista Lapissa. Pohjois-Suomessa niiden mahdollisuus on pieni ja etelämpänä niitä tuskin nähdään.

Yö 16./17. on suunnilleen edellisen yön kaltainen, ero ei kuitenkaan ole suuren suuri. Aamuyöstä kuitenkin revontulien mahdollisuus on koholla, joten myös Keski-Suomessa voi olla niitä näkyvillä.

Yö 17./18. on paljolti edellisten kaltainen. Revontulien näkyminen on mahdollista Lapissa mutta muualla ne eivät ole todennäköisiä. 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.