torstai 18. tammikuuta 2024

Revontuliennuste 18. – 21.1.2024

Auringossa on runsaasti pilkkuryhmiä ja pilkkuja, mutta ainoastaan yksi ryhmä on beeta–gamma -luokkaa. Beeta–gamma -luokan pilkut ovat jonkin verran aktiivisia, mutta ne ei yleensä tuota kovinkaan voimakkaita flarepurkauksia. Poikkeuksiakin kuitenkin on, joten tähän ryhmään kuuluvat ryhmät on silmällä pidettäviä. Kaiken lisäksi tällaisilla ryhmillä on potentiaalia muuttua aktiivisemmiksi hyvinkin lyhyellä aikataululla, joten suhteellisen voimakkaiden flarepurkausten mahdollisuus on aina otettava huomioon.

Avaruussää näyttäisi jatkuvan hyvin rauhallisena. Tällä hetkellä aurinkotuulen nopeus on keskimääräistä jonkin verran hitaampaa, noin 300 km/s ja tiheys vaihtelee 10 – 20 ppcm3 välillä. Näkyvissä ei ole muutoksiin johtavia tapahtumia, joten avaruussään jo hieman pidempään jatkunut rauhallisuus näyttäisi jatkuvan.

Ennuste

Yöt 18./19. ja 19./20. ovat hyvin rauhallisia. Revontulia voi odottaa näkyvän Pohjois-Lapissa mutta etelämpänä niiden mahdollisuus on hyvin pieni tai olematon.

Yö 20./21. on hieman erilainen aikaisempiin verrattuna. Iltayö on hyvin rauhallinen, mutta vuorokauden vaihteeseen ennustetaan Kp-indeksin kohoavan lukemaan 3. Jos tämä toteutuu, niin silloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä ainakin Pohjois-Suomen taivaalla Lapin lisäksi. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni tai jopa olematon.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.