sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 5. – 8.11.2023

Eilisessä ennusteessa mainitsemani ”pieni CME” onkin osoittautumassa merkittäväksi 360 asteen haloksi. Tämä tarkoittaa sitä, että CME-pilvi on tulossa suoraan kohti maapalloa. Sen odotetaan saapuvan Maan radalle tänä iltana ja aiheuttavan hyvin nopeasti G1-luokan magneettisen myrskyn, joka saattaa aamuyöllä voimistua G2:ksi.

Tässä SOHO-observatorion LASCO-kameran kuvassa nähdään Maata suoraan lähestyvä CME-pilvi. Pilven tiehys ei näytä suuren suurelta, mutta sen saavuttaessa Maan magneettikentän kehittyy magneettinen myrsky. Aurinko on peittetty, jotta sen kirkkaus ei estäisi CME-pilven heikkoa valo näkyvmästä. Valkoinen rengas kuvan keskella kertoo Auringon sijainnin. Kuva NASA/SOHO.

 

Ennuste

Yö 5./6. illan pimetessä revontulia on odotettavissa suuressa osassa Suomea. Illan kääntyessä yöksi magneettinen häiriötila kehittyy G1-luokan myrskyksi ja revontulet ovat mahdollisia etelärannikkoa myöten, tai jopa Suomen lahden eteläpuolella. Aamuyön tunteina myrsky voimistuu ja revontulet ovat mahdollisia Suomen lisäksi myös Baltiassa. Myrsky laantuu vasta aamupäivällä.

Yö 6./7. on edellisen yön jäljiltä selvästi tavallista rauhattomampi. Revontulia voidaan nähdä Keski-Suomea ja Etelä-Suomen pohjoisosia myöten. Magneettikenttä rauhoittuu yön kuluessa ja aamun tunteina ollaan jo normaalitilanteessa.

Yö 7./8. on paljolti edellisen yön kaltainen. Keskiyön tietämissä revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomen leveydelle ja avaruussää rauhoittuu edelleen aamuyöllä ja aamun aikana.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.