torstai 23. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 23. – 26.11.2023

Pilvipeite rakoili Etelä-Suomessa hetkiseksi ja yöllä 21./22. saatiin ihailla kirkkaita revontulia yön aikana. Aamupäivällä 22.11. koettiin magneettinen myrsky, jonka jäljiltä lähiavaruuden avaruusää oli vielä viimeyönä rauhattomassa tilassa. Revontulet olivat mahdollisia aikakin Keski-Suomea myöten, mutta mahtoiko sään vuoksi niitä kukaan nähdä?

Näin hieno revontulet näkyivät Tampereella 22.11. kello 1.31.04 LT. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Maapallo on kohtaamassa aurinkotuulen tihentymän 24. päivän aikana. Samaan aikaan maapalloa on lähestymässä heikohko CME, jonka odotetaan törmäävän maapallon magneettikenttään iltapäivällä 25.päivänä. Tämä seurauksena korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 ja planetaarinenkin indeksi kohonnee lukemaa Kp=4.

Ennuste

Yöt 23./24. ja 24./25. Revontulet ovat todennäköisiä Lapista Pohjois-Suomeen. Keski-Suomessa himmeiden revontulien näkeminen on mahdollista. Etelämpänä todennäköisyydet ovat pienempiä.

Yö 25./26. Jos iltapäivälle ennustettu CME-pilven hipaisu toteutuu, revontulet voivat olla yleisiä aina Etelä-Suomen leveydelle asti, ei ehkä kuitenkaan aivan etelärannikolla. Jos CME-pilven tiheys ei ole riittävä, niin silloin oltaneen tavanomaisessa tilanteessa ja revontulia nähtäneen vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Tällä kertaa NASAn ja SWPC:n ENLIL-ennusteet ovat samankaltaisia, joten ehkä revontulet laajemmaltikin ovat mahdollisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.