sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 26. – 29.11.2023

Viimeisen vuorokauden aikana maapallon magneettikenttää on ollut myrskytilassa. Myrsky alkoi eilen puoliltapäivin ja sen jälkeen rauhoittumista ei ole tapahtunut. Myrsky indeksi saavutti alimman lukemansa (-100 nT) noin kello 21 Suomen aikaa mutta on sen jälkeen ollut hieman kasvamaan päin. Tällä hetkellä indeksi on lukemassa -75 nT.  Potsdamin Kp-indeksi saavutti maksimilukeman 6+ samaan aikaan kuin myrskyindeksi. Tällä hetkellä Taivaanvahtiin on tehty 18 revontulihavaintoilmoitusta lähinnä Etelä- ja Keski-Suomen leveyksiltä. Revontuliovaalin ulottui Etelä-Suomen leveyksille, joten havainnoissa on useita revontulikruuna-havaintoja kuvineen.

Tampereen Ursan pohjoiskameran kuvakenttä ei ulotu riittävän korkealle, jotta revontulikruunu voisi näkyä. Sama tilanne on muissakin tähtitornin kameroissa. Kuva © Tampereen Ursa.ry.
 

Tämä magneettinen myrsky näyttää aiheutuneen aurinkotuulen tihentymän ja samaan aikaa saapuneen CME-pilven yhteisvaikutuksesta molempien saapuessa maapallon radalle samanaikaisesti. Avaruussää rauhoittuu tämän jälkeen hiljalleen, joskin ensi yönä magneettikenttä on edelleen hyvin rauhattomassa tilassa.

Avaruussää rauhoittuu viimeistään tämä ennustejakson viimeisen vuorokauden aikana ja maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa mutta suhteellisen nopeaa. Tilanne muistuttaa siis jonkinlaista korona-aukkoa, joten magneettikenttä pysyttelee rauhallisena, kun uusia häiriötekijöitä ei tässä vaiheessa ole näkyvissä. Mahdolliset häiriö saattavat kuitenkin muuttaa tilannetta, sillä AR 13500 -pilkkuryhmä näyttää erittäin aktiiviselta. Sille ennustetaan 25 % todennäköisyyttä tuottaa M-luokan flare ja 5 % todennäköisyyttä X-luokan flarepurkaukselle ja myös muille protoni-ilmiöille. Toteutuessaan nämä saattavat vaikeuttaa ainakin korkeiden leveyksien VHF-radioliikennettä.

Ennuste

Yö 26./27. Magneettinen rauhattomuus jatkuu koko yön ajan. Ennustettu Kp-indeksi savuttaa maksimilukeman 5 aikavälillä kello 20 – 23 ja sen jälkeen lukeman Kp= 4 aamuyöllä. Revontulet ovat mahdollisia Keski- ja Etelä-Suomen leveyksillä asti mutta etenkin illalla myös etelärannikolla on melkoisen hyvät mahdollisuudet revontulille.

Yö 27./28. Magneettikenttä ei ole vielä täysin rauhoittunut ja näin ollen Keski-Suomen leveydellä on hyvät mahdollisuudet revontulille. Etelä-Suomen pohjoisosassa voi olla jonkinlaiset mahdollisuudet revontulien näkymiselle. Pohjois-Suomessa ja Lapin eteläosassa revontulet ovat mahdollisia.

Yö 28./29. näyttäisi muodostuvan rauhalliseksi. Ennustetut indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa, joten Lappia lukuun ottamatta revontulien mahdollisuus näyttää hyvin pieneltä koko maassa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.