Edellisessä ennusteessa kertomani halo-CME saapuikin noin 12 tuntia myöhemmin ja saavutti Maan radan 12. päivän aamuna Suomen aikaa. Se oli myös odotettua heikompi. NASAn Enlil-mallinnuksesta CME oli kadonnut kokonaan, mutta jotain sentään tapahtui. CMEn saapumisajankohtana Kp-indeksi kohosi lukemaan 4, josta se hiljalleen hiipui alempiin lukemiin päivän aikana. Seuraavana yönä (12./13.) Saavutettiin G1-myrskyn taso suunnilleen vuorokauden vaihtuessa, joka aamupuolella kuitenkin laantui tavanomaisiin Kp-lukemiin.
Maapallo on kohtaamassa virtavaipan poimuun juuttuneen aurinkotuulen tihentymän ja IMF-kentän suunnan muutos on tapahtumassa lähimmän vuorokauden aikana. Muutos maapallon magneettikentässä näkyy siten, että tulevien öiden aikana Kp-indeksin ennustetaan kohoavan hieman tavallista korkeammaksi, lukemaan Kp=3. Näin siis jokaisena kolmena yönä.
Ennuste
Yöt 14./15., 15./16. ja 16./17. ovat jonkin verran aktiivisia revontuliöitä. Lapista Keski-Suomeen alueella revontulet ovat mahdollisia ja luonnollisesti Keski-Suomea todennäköisempiä. Voimakkain revontuliaktiivisuus asettunee vuorokauden vaihtumisen tietämille tai heti sen jälkeisille tunneille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.