maanantai 20. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 20. – 23.11.2023

Viime viikon SWPC:n ENLIL-ennusteessa näkynyt Maata kohti tuleva CME on joko myöhässä tai ”kadonnut” kokonaan, sillä sen törmäyksestä maapallon magneettikenttään ei ole mitään merkkejä. NASAn vastaavassa ennusteessa CMEstä ei näy jälkeäkään.

Auringon itäreunan takaa on näkyvälle puolelle siirtynyt parisen viikkoa sitten länsireunan taakse kadonnut pilkkuryhmä (silloin AR 13472) saanut uuden tunnuksen, joka on AR 13490. Pilkkuryhmä on Auringon meille näkymättömällä puolella kasvattanut kokoaan ja yksittäisten pilkkujen määrää, sekä kehittänyt useita penubrallisia pilkkuja. Ryhmälle ennustetaan 75 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flare, M-luokan 30 % ja X-luokan 5 % ja muutkin protoni-ilmiöt ovat mahdollisia. 

Kuva Yu et al., Nat. Astron., 2023

 

Viime viikon mielenkiintoisin uutinen oli Sijie Yun johtaman tutkimusryhmän (New Jersey Institute of Technology) ennennäkemättömän pitkäkestoisen radiosäteilyn havaitseminen Auringosta. Tutkijoiden mukaan polarisoitunut säteily muistuttaa revontulien vastaavaa säteilyä. Auringossa on hyvin usein paljon lyhytkestoisempia radiopurskeita, mutta tällaiset pitkäkestoiset ovat harvinaisia. Radiosäteily näyttää syntyvän noin 40 000 km korkeudella ja pilkkuryhmän yläpuolella. Pilkkuryhmiin liittyy aina voimakas magneettikenttä ja pilkun kohdalla tämä kenttä muodostaa onkalon (cusp) johon energiset elektroni ohjautuvat. Elektronit kiertävät onkaloa ja heijastuvat takaisin, jolloin syntyy jarrutussäteilyä (electron-cyclotron maser (ECM) emission) radiotaajuuksilla. Tutkijat ovat havainneet vastaavaa säteilyä pienimassaisista tähdistä ja ruskeista kääpiöistä.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussää näyttää olevan suhteellisen rauhallinen.

Yö 20./21. revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa puolen yön molemmin puolin. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus revontulille, mutta muualla niitä ei nähdä.

Yö 21./22. näyttää muodostuvan hieman edellistä yötä rauhallisemmaksi. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa mutta jo Pohjois-Suomessa niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

Yö 22./23. on enemmän ensimmäisen yön kaltainen, vaikka suuria eroja öiden välillä ei olekaan. Revontulia voitaneen nähdä Lapista Keski-Suomen alueella ja ehkä Etelä-Suomen pohjoisosissa nähtäneen viherrystä pohjoisella taivaalla.  Ensimmäiset revontulet ilmentynevät taivaalla jo illalla. Ensimmäiset revontulet näyttäisivät olevan myös kirkkaimmat ja aktiivisemmat kuin myöhemmin yöllä näkyvät. 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.