keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 29.11. – 2.12.2023

Auringonpilkkuryhmä AR 13500 osoittautui aikaisemman ennusteen mukaiseksi. Siinä tapahtui eilen (28.11.) voimakas M9,8 -luokan flarepurkaus. Pilkku oli purkauksen tapahtuessa juuri Maahan osoittavalla linjalla. Purkaus oli voimakkuudeltaan vain hieman heikompi kuin mitä olisi vaadittu voimakkaimpaan purkausluokkaan X . Purkauksen seurauksena noin 20 minuuttia myöhemmin maapallon ionosfääriin joutui runsaasti energisiä protoneja ja niiden seurauksena syntyi voimakas radiotaajuuksien katkos eteläiselle Tyynelle merelle.

M9,8 luokan flare kello 21.55 Suomen aikaa 28.11.2023. Purkaus tapahtui paikassa, jossa se suoraan vaikutti maapallon ionosfäärin tilaan. Kuva NASA/SDO.
 

Spaceweather.com sivusto kertoi, että purkauksesta aiheutui hyvin suurella todennäköisyydellä nopea CME, joka saavuttaa maapallon lähes samaan aikaan kuin aikaisemmin lähtenee kaksi pienempää CME-pilveä, jotka havaittiin 27. päivänä. CME-pilvien vaikutusta voi tehostaa vielä se, että IMF-kentän suunta on kohti etelää ennustettujen törmäysten aikana.

Pilkkuryhmälle AR 13500 ennustetaan edelleen aktiivisia aikoja: M-luokan purkauksen todennäköisyys on 25 % ja X-luokan purkauksella ja muille protoni-ilmiöille ennustetaan 5 % todennäköisyyttä.

Ennuste

Yö 29./30. Päivällä maapallon magneettikenttä on vielä hyvin rauhallisessa tilassa. Iltayöstä tulossa olevat CME-pilvet kuitenkin saavuttavat maapallon magneettikentän ja aiheuttavat siihen häiriön, joka kehittyy myöhemmin yöllä G1-luokan magneettiseksi myrskyksi. Revontulia voitaneen nähdä koko maassa etelärannikkoa myöten aina aamuhämärään asti.

Yö 30./01. Edellisenä yönä alkanut magneettinen myrsky jatkuu päiväajan pienen notkahduksen jälkeen. Lapista Keski-Suomeen revontulia voidaan nähdä heti illan pimennyttyä. Viimeistään vuorokauden vaihtuessa saavutetaan G1-luokan myrsky ja revontulia voidaan nähdä jälleen koko maassa. Myrsky saattaa aamuyöllä saavuttaa G2-luokan, jolloin revontulet ovat mahdollisia myös Suomenlahden eteläpuolella. Jälleen kerran revontulet ovat näkyvissä aina aamuhämärään asti.

Yö 01./02. Edellisten öiden magneettiset myrskyt eivät kokonaan ole laantuneet, vaan Maan magneettikenttä on edelleen rauhattomassa tilassa. CME-pilvien jälkipuolella on harva ja nopea aurinkotuulen alue, joka saattaa aiheuttaa jo valmiiksi rauhattomassa tilassa olevaan magneettikenttään revontulia tuottavan tilan. Revontulia voitaneen nähdä Lapista Keski-Suomeen alueella, mutta Etelä-Suomessakin todennäköisyys revontulien näkymiselle on vielä kohtuullinen.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.