lauantai 4. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 4. – 7.11.2023

Auringossa on tällä hetkellä seitsemän pilkkuryhmää, joista yksi (AR 13480) on silmällä pidettävä. Se on luokiteltu magneettisesti beetaksi, mutta näyttää siltä, että sillä on potentiaalia muodostua hyvinkin aktiiviseksi. Tällä hetkellä sen koko on 150 ppm, ja sille ennustetaan 60 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flare, 30 % M- ja 5 % X-luokan purkkauksia. Kaiken lisäksi se on juuri ilmaantunut Auringon itäreunalle eteläiselle pallonpuoliskolle, joten näemme sen kehittymistä seuraavat pari viikkoa.

Maapalloa on lähestymässä aurinkotuulen tihentymä ja siihen liittyvä IMF-kentän suunnan muutos kohti pohjoista. Tämä lisäksi tulevan vuorokauden aikana kohtaamme pienen CME-pilven, josta kuitenkin suurin osa menee maapallon ohi eteläpuolelta. Näyttääkin siltä, että tulevat yöt ovat mielenkiintoisia siellä missä pilvisyys ei estä revontulien näkymistä.

Ennuste

Yöt 4./5. ja 5./6. muodostunevat aktiivisiksi Lapista Keski-Suomeen ja jossain määrin myös Etelä-Suomen pohjoisosiin asti. Ensimmäisenä yönä revontulet ilmaantuvat taivaalle iltayöstä ja jatkuvat aamuyön tunneille. Toisena yönä revontulet alkavat näkyä jo illan aikana ja ne jatkuvat aamuun. Molempina öinä revontulet ovat rauhallisia – magneettista myrskyä kun ei ole odotetavissa.

Yö 6./7. aikana revontulet ovat edellisiä öitä himmeämpiä ja niitä voitaneen nähdä Lapin lisäksi Pohjois-Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.