keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 1. – 4.11.2023

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on edelleen harvaa ja nopeaa. IMH-kenttä on kohti etelää. Mitään ennustettua CME-pilveä ei ole tulossa kohti maapalloa, joten lähipäivien avaruussää näyttää olevan hyvin rauhallinen. 

Tähän kuvaan on yhdistetty pillkuryhmän AR 13474 magneettinen (HMI) ja näkyvänvalon kuvat. Punainen väri osoittaa auringonpilkkuja tai alueita, joilla on negatiivinen napaisuus ja sininen väri osoittaa positiivisen napaisuuden. Kuvat NASA/SDO.
 

Auringossa on viisi pilkkuryhmää, joista yksi, AR 13474, on magneettisesti luokiteltu beeta–gammaksi. Tuottanee lähiaikoina C-luokan flarepurkauksia 50 % todennäköisyydellä ja M-luokan purkauksen 15 % ja X-luokan 5 % todennäköisyyksillä. Pilkun asema Auringossa on sellainen, että jos voimakas flarepurkaus tapahtuisi juuri nyt, sen avaruuteen sinkoamat nopeat protonit aiheuttaisivat radiohäiriöitä VHF-taajuuksilla ja lähellä napa-alueita.

Voimakkaaseen flarepurkaukseen voi liittyä CME-purkaus. Sen tuottama pilvi osuisi maapallon muutaman vuorokauden kuluttua, jos purkaus tapahtuisi jo mainitussa AR 13474 pilkkuryhmässä. Tähän ennustejaksoon se ei kuitenkaan ehtisi vaikuttaa.

Ennuste

Yöt 1./2., 2./3. ja 3./4. ovat edelleen rauhallisia ja revontulitoiminta on vähäistä. Niitä nähtäneen lähinnä Lapissa, joskin myös Pohjois-Suomessa saattaa jossakin vaiheessa himmeitä revontulia olla näkyvissä. Etelämpänä revontulia tuskin näkyy.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.