perjantai 17. marraskuuta 2023

Revontuliennuste 17. – 20.11.2023

Auringon aktiivisuus on mielenkiintoisessa vaiheessa, sillä auringonpilkkujakson maksimi alkaa olla käsillä. Tämä tarkoittanee sitä, että auringonpilkkuja pitäisi olla Auringon pinnalla näkyvissä runsaasti. Tällä hetkellä tositilanne on kuitenkin kaikkea muuta. Pilkkuryhmiä on vain kaksi ja niissä yksittäisiä pilkkuja yhteensä vain kahdeksan. Lisäksi vain toisessa pilkkuryhmässä on penubra. Nämä kaksi pilkkuryhmää ovat lisäksi Auringon länsireunalla ja siirtyvät lähipäivinä länsireunan taakse, elleivät sitten katoa sitä ennen. 

Video viimeisten 48 tunnin ajalta. Kuva NASA/SDO.


Tilanteessa ei sinällään ole mitään kummallista, sillä pilkkuryhmien määrä vaihtelee jatkuvasti ja myös aktiivisuushuipun läheisyydessä voi olla vuorokausia, jolloin pilkkuluku menee hyvin pieneksi. Tätä kirjoittaessani, pilkkuluku on siis 28 ja pienin mahdollinen luku on 11, joka saavutetaan silloin kun Auringossa on yksi ainoa pilkku. Se lasketaan yhdeksi ryhmäksi, jolloin ryhmien määrä kerrotaan luvulla 10 ja siihen summataan pilkkujen määrä yksi, joten laskun tulos on 11.

Auringonpilkkujaksonmaksimin aikaan pilkkuluku harvoin menee nollaksi yhden vuorokauden aikana. Näin tapahtui viimeksi maksimin aikoihin vuonna 2014, jolloin oli yksi pilkuton vuorokausi. Tänä vuonna ollaan siis hyvin lähellä tätä tilannetta.

Tällä hetkellä avaruussää on hyvin rauhallinen. Aurinkotuulen tiheys ja nopeus ovat tavanomaisia, eikä tähän näytä olevan tulossa muutosta muutamaan vuorokauteen. Lähes maapallon suuntaan on tulossa pienehkö CME, joka kuitenkin menee kokonaisuudessaan pohjoispuolelta ohi. Se saavuttaa NASAn ENLIL -mallinnuksen mukaan maapallonradan etäisyyden 19./20. vuorokausien vaihtuessa. Tällä on magnetosfääriä häiritsevä vaikutus tämä ennusteen viimeisenä yönä.


Ennuste

Yöt 17./18. ja 18./1
9. ovat rauhallisia. Ennustettu Kp -indeksin lukemat pysyttelevät matalissa lukemissa, joten revontulia voitaneen odottaa näkyvän lähinnä Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulien näkyminen ei ole kovinkaan todennäköistä.

Yö 19./20. on muutoksen aikaa. Lähiavaruuden avaruussää on muuttumassa aktiivisemmaksi ja sen seurauksena revontulia voitaneen nähdä alkuillasta jo Keski-Suomen taivaalla. Yön kuluessa magneettinen häiriö voimistunee ja aamupuolella yötä G1-luokan magneettisen myrskyn kehittyminen on mahdollista, jolloin revontulia voitaneen nähdä jo Etelä-Suomen taivaalla. Ennusteen epävarmuus alkaa kuitenkin olla jo kohtalaisen suuri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.